90.000 burgers ontvluchten conflict Myanmar

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Bijna 90.000 burgers zouden het noordoosten van Myanmar zijn ontvlucht nadat gevechten uitbraken tussen troepen en etnische rebellen. Het geweld verhindert hulpverleners wie nog vastzit te evacueren.

Op 9 februari brak geweld uit in Myanmar tussen het nationale leger en rebellen. Sindsdien zijn tientallen soldaten en rebellen omgekomen. Officieel zijn er geen burgerslachtoffers bekend, maar meer dan de helft van de 140.000 inwoners van de getroffen Kokang-regio in de staat Shan zouden op de vlucht zijn.

Het gaat om zo’n 8.000 mensen uit het centrum van Myanmar die via Lashio gevlucht zijn, 40.000 Kokang die hun toevlucht in China zoeken en nog eens 40.000 anderen uit Kokang en andere etnische minderheden zouden op zoek zijn naar veiligheid langs de grens. Dat bericht Agence France-Presse.

De vluchtelingenstroom baart Peking zorgen. China zegt volgens AFP de grenscontrole te hebben opgevoerd en heeft de strijdende partijen gevraagd een verdere escalatie van het conflict te voorkomen. Het is de eerste keer sinds 2009 dat de regio door zo’n conflict getroffen wordt.

De rebellen vrezen dat het nationale leger een grote aanval plant nadat de noodtoestand in Kokang werd uitgeroepen, aldus AFP. Ook in 2009 voerde het leger een grote aanval uit wat tienduizenden mensen naar China verjaagde.

Geen toegang voor hulp

In het huidige conflict zou een hulpkonvooi van het Rode Kruis dat zo’n 100 mensen vervoerde, onder vuur zijn genomen. De vrachtwagens verplaatsten zich zonder militaire bescherming, maar niemand werd geraakt. Het konvooi was door Laukkai gegaan, het centrum van de strijd sinds de rebellen die een week eerder inzetten. Zonder militaire bijstand wordt het nu te gevaarlijk geacht door de zone te trekken.

Humanitair coördinator voor de Verenigde Naties in Myanmar, Renata Dessallien, zegt tegen het persagentschap ‘bedroefd’ te zijn over de aanslag op het hulpkonvooi. Ze noemt het bovendien een inbreuk op het humanitair recht.

‘Ik roep alle partijen in het conflict op erover te waken dat burgers beschermd blijven en wie in de conflictzone blijft een veilige doorgang uit de Kokang-regio toe te staan’, aldus Dessallien in een statement. Zowel het leger als de rebellen beschuldigen elkaar echter van de aanvallen.

Tar Parn Hla, woordvoerder van het Ta’ang Nationaal Bevrijdingsleger dat aan de zijde van de Kokang-rebellen vecht, ontkent de betrokkenheid bij de aanslag op het hulpkonvooi en beschuldigt het leger ervan ‘bewust’ burgers te viseren, meldt AFP.

De quasi burgerlijke regering van Myanmar heeft een belangrijk punt gemaakt van het tekenen van een wapenstilstand met verschillende etnische rebellengroepen als onderdeel van hervormingen. Later in 2015 vinden algemene verkiezingen plaats. Het huidige conflict doet vrezen dat de plannen niet zullen worden waargemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content