9 faalmomenten van de Secret Service

03/10/14 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:55

Met een gewapende man die tot ver in het Witte Huis raakte en een eveneens gewapende man die met de Amerikaanse president Barack Obama in de lift stond, heeft de Secret Service blunders aan een lange geschiedenis van faalmomenten toegevoegd. Een overzicht.

9 faalmomenten van de Secret Service

© Reuters

Nadat een gewapende man tot in de East Room van het Witte Huis geraakte en even later het bericht lekte dat de Amerikaanse president Barack Obama met een gewapende man in de lift had gestaan in Atlanta, nam het hoofd van de veiligheidsdienst Julia Pierson ontslag. Een ding belooft de Secret Service daarbij wel: 'Het zal nooit meer gebeuren.'

Nooit meer zegt u? Die uitspraak neemt men best met een korreltje zout, want blijkt dat de dienst een hele resem faalmomenten op zijn palmares heeft staan. Een bloemlezing uit de wilde geschiedenis van de dienst die instaat voor de veiligheid van de president en zijn gezin.

2014 - Feestbeesten in Nederland

Voor drie geheimagenten eindigde een reisje naar Nederland heel bruusk. Het trio had het ervan genomen en was wel erg dronken geraakt. Een beetje plezier mag? Misschien ... ware het niet dat de president de ochtend erop arriveerde.

2013 - Seksuele intimidatie

Twee agenten werden uit hun dienst ontslagen nadat ze seksueel ongepaste mails naar een collega hadden gestuurd. Dat werd trouwens ontdekt toen een van die agenten de deur van de hotelkamer van een vrouw probeerde te forceren, omdat hij er iets had laten liggen.

2012 - Prostitutie

Maar liefst acht agenten werden aan de deur gezet toen bleek dat ze prostituees hadden opgezocht tijdens hun dienst in Colombia.

2001 - Diefstal

Een agent gaf toe bijna 3.000 dollar in cash gestolen te hebben uit het bewijsmateriaal van de Secret Service.

1999 - Wapens voor het grijpen

In Chicago ging een agente van toenmalig presidentsvrouw Hillary Clinton naar een hotelbar. Daar stak ze haar geweer in haar handtas en plaatste die vervolgens onder haar stoel. Een dief met een uitgebreid strafblad ging er met het wapen vandoor.

1998 - Minnares

Na ondervraging van geheimagenten in het kader van het Monica Lewinskyschandaal, bleek dat heel wat agenten de vrouw de Oval Office hadden zien binnen- en buitengaan.

1997 - Minderjarigen

Een agent die ooit verantwoordelijk was voor de veiligheid van president Ronald Reagan, werd veroordeeld voor seks met een minderjarige, drugsbezit en verzet tegen zijn arrestatie.

1971 - Louche vastgoedhandel

De Secret Service verkocht een huis in Florida, in de buurt van de woning van president Richard Nixon, voor 150.000 dollar aan iemand die een vriend bleek te zijn van de administratie die op zijn beurt de woning onderverhuurde aan de Secret Service.

1964 - Moord op Kennedy

Toen de commissie-Warren de moord op Kennedy onderzocht, ontdekte die dat de geheimagenten de avond voordien hadden gedronken. Ze werden er niet van beschuldigd dat het hen verhinderd zou hebben hun werk goed uit te voeren, maar toch was het verboden. Bovendien was de route die door de president gevolgd werd niet goed beveiligd.

Natuurlijk zal het niet al slecht zijn wat de veiligheidsdienst van de president doet. Maar de Secret Service moet er nu eenmaal mee leven dat wat het verkeerd doet, de buitenwereld bereikt en wat het goed doet, dat net is omdat het geheim blijft.

Onze partners