89-jarige Italiaanse president Napolitano treedt af

13/01/15 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

De 89-jarige Italiaanse president Giorgio Napolitano treedt af. Dat maakte de Italiaanse premier Matteo Renzi bekend.

89-jarige Italiaanse president Napolitano treedt af

Giorgio Napolitano © Reuters

Tijdens een toespraak in Straatsburg naar aanleiding van het einde van het Europees voorzitterschap van Italië, maakte premier Matteo Renzi bekend dat de Italiaanse president Giorgio Napolitano zal aftreden. Napolitano is het oudste staatshoofd in Europa. Hij werd in 2006 president van Italië en was razend populair. In 2013 werd hij herkozen omdat de verschillende politieke partijen het niet eens raakten over een opvolger.

Moeilijke taak voor Renzi

Het aftreden van Napolitano geldt niet als een complete verrassing. Vorig jaar nog verklaarde de president: 'Het is mijn plicht om de tekenen van moeheid niet te onderschatten.'

De jonge Renzi wacht nu de moeilijke taak om verkiezingen, waaruit een aanvaardbare kandidaat voor alle partijen komt, in goede banen te leiden. De leden van de Kamer van Afgevaardigden, Senaat en de regiovertegenwoordigers mogen allen een stem uitbrengen. Indien de eerste stemronde geen nieuwe president oplevert, dan volgt er een tweede en mogelijk een derde ronde.

Ceremonieel

In de Italiaanse pers wordt onder meer de voormalige premier Romano Prodi genoemd als mogelijke opvolger. Andere namen die in het verleden reeds opdoken zijn Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, minister van Economie Pier Carlo Padoan en Defensieminister Roberta Pinotti.

De rol van president in Italië is voornamelijk ceremonieel, al moet de president in tijden van crisis soms orde herstellen. In 2011 bijvoorbeeld, toen premier Silvio Berlusconi onverwacht opstapte, duwde Napolitano erg snel Mario Monti naar voor als tijdelijke premier.

Onze partners