88.000 Congolezen op de vlucht

19/12/14 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:54

In de Democratische Republiek Congo zijn 88.000 mensen op de vlucht na een reeks bloedbaden bij de aan Oeganda grenzende provincie Noord-Kivu. Er is dringend humanitaire hulp nodig, aldus de Verenigde Naties.

88.000 Congolezen op de vlucht

© Reuters

Een reeks bloedbaden in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft 88.000 mensen op de vlucht gedreven. Dat meldt agentschap voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties UNHCR. Sinds oktober zouden bij diverse aanvallen van met machetes gewapende groepen minstens 256 doden zijn gevallen. De agressies vinden plaats in de aan Oeganda grenzende provincie Noord-Kivu. De mensen hebben er dringend humanitaire hulp nodig, zei woordvoerder van het UNHCR Adrian Edwards.

Islamistische rebellen

De Amerikaanse ngo Human Rights Watch (HRW) zegt, onder aanhaling van de VN en legerfunctionarissen, dat de aanvallen vermoedelijk zijn uitgevoerd door de Geallieerde Democratische Krachten (ADF). Dat zijn islamistische rebellen die tegen het regime van de Oegandese autoritaire president Yoweri Museveni zijn gekant. Het vluchtelingenagentschap is daar niet zo zeker van en duidt voorlopig nog geen verantwoordelijken aan. (Belga/WB)

Onze partners