814 miljoen Indiase kiezers binnenkort naar de stembus

© Reuters

Wat gebeurt wanneer de grootste democratie ter wereld gaat stemmen? 814 miljoen kiezers brengen in 930.000 stembureaus hun stem uit.

India organiseert tussen 7 april en 12 mei parlementsverkiezingen. De termijn van de huidige regering, onder leiding van eerste minister Manmohan Singh, loopt immers af in mei.

De stembusgang verloopt in negen fases opdat de 814 miljoen kiezers (100 miljoen kiezers meer dan de vorige algemene verkiezingen in 2009) de kans krijgen hun stem uit te brengen voor de 543 verkozenen voor het Indiaas parlement of de Lok Sabha.

De cijfers die gepaard gaan met deze verkiezingen zijn hallucinant: over heel het land zullen maar liefst 930.000 stembureaus opgezet worden in 543 kiesdistricten.

Afgaand op de vorige verkiezingen in 2009 zullen wellicht meer dan 1.000 politieke partijen deelnemen aan de verkiezingen, zo schrijft The Independent. Kiezers die door het bos de bomen niet meer zien, kunnen voor het eerst in de geschiedenis ook blanco stemmen.

Volgens peilingen maakt de kandidaat van de hindoe-nationalistische oppositiepartij BJP, Narendra Modi, de grootste kans om in mei de nieuwe premier te worden. Maar voor de BJP en haar huidige bondgenoten zal het evenwel moeilijk worden de absolute meerderheid te halen.

Een nieuwe Indiase regering zal gevormd worden na de bekendmaking van de resultaten van de verkiezingen op 16 mei. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content