8 op de 10 Catalanen stemmen voor onafhankelijk Catalonië

09/11/14 om 15:59 - Bijgewerkt op 10/11/14 om 07:08

Ongeveer 80,7 procent van de deelnemers aan het niet-bindende referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië hebben voor gestemd. Veel nee-stemmers bleven thuis.

8 op de 10 Catalanen stemmen voor onafhankelijk Catalonië

© Reuters

Het gaat om 1,6 miljoen stemmen, zo blijkt uit de voorlopige resultaten van het Catalaans regiobestuur. Het referendum heeft vooral een hoog symbolisch gehalte. Tegenstanders hadden aangekondigd dat ze de stemming zouden boycotten. Veel nee-stemmers bleven dan ook thuis, wat gevolgen heeft voor de resultaten.

Na telling van 88,4 procent van de stembrieven blijkt dat 1,6 miljoen personen twee keer "ja" hebben gestemd op de vragen "Wil u dat Catalonië een staat wordt?" en "Indien ja, wil u dat die onafhankelijk is?"

Volgens Joana Ortega, vicevoorzitter van het regiobestuur, hebben 2 miljoen Catalanen deelgenomen aan de stemming, zowat een derde van de stemgerechtigden. Dat is de laagste opkomst in jaren.

De voorzitter van het regiobestuur, nationalist Artur Mas, noemde het referendum "een totaal succes". Mas zag af van een bindend referendum nadat het Grondwettelijk Hof dat ongrondwettelijk had verklaard. De regering in Madrid kantte zich tegen een bindend referendum. Volgens Madrid kan Catalonië zich niet eenzijdig uitspreken voor een afscheiding.

Met 7,6 miljoen inwoners is Catalonië voor Spanje vooral in economisch opzicht een belangrijke regio, want ze is goed voor ongeveer een vijfde van het bruto binnenlands product van Spanje. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners