8 mysterieuze verdwijningen in de luchtvaartgeschiedenis

10/03/14 om 10:45 - Bijgewerkt om 17:14

De zoektocht naar de mysterieus verdwenen Maleisische vlucht MH370 is nog steeds aan de gang. Maar de vlucht uit Kuala Lumpur is slechts de meest recente in een lijst van vreemde verdwijningen in de geschiedenis van de luchtvaart.

8 mysterieuze verdwijningen in de luchtvaartgeschiedenis

Een man neemt een foto van de vluchtinformatie in de luchthaven van Peking. De vlucht uit Kuala Lumpur had om 6u30 moeten landen. © Reuters

De vlucht MH370 die uit Maleisië naar het Chinese Peking vertrok, is nog steeds niet teruggevonden. Twee passagiers met gestolen paspoorten en de ontdekking dat het vliegtuig net voor het contact verbroken werd nog rechtsomkeer zou gemaakt hebben, doen speculaties over een mogelijke kaping oplaaien.

Tot nu toe leidden gesignaleerde oliesporen, brokstukken of een mogelijk ronddrijvende deur niet tot een oplossing van de mysterieuze verdwijning. Maar vlucht MH370 is slechts de meest recente in een lijst van vreemde verdwijningen in de geschiedenis van de luchtvaart.

1. Missoni, 2013

Een jaar geleden verdween een klein vliegtuig met de Italiaanse modeman Vittorio Missoni, zijn vrouw en vier andere inzittenden ,waaronder de piloot en copiloot. Het toestel zou op 4 januari 2013 van Los Roques naar Caracas vliegen.

Het mysterie rond de verdwijning werd groter toen een tas werd gevonden in de buurt van het eiland Curaçao, die uiteindelijk aan niemand op de vlucht toebehoorde. Later werden twee andere tassen van Missoni aangetroffen op het eiland Bonaire in de Nederlandse Antillen. Een melding dat een bericht van de gsm van de passagier Guido Foresti twee dagen na de verdwijning naar diens zoon verzonden werd met de boodschap 'bel nu, we zijn bereikbaar', wakkerde bovendien nog meer speculaties aan.

De afgelopen tien jaar verdwenen of crashten verschillende vluchten in dezelfde regio tussen Caracas en de 350 eilanden van Los Roques die een gebied van ongeveer 40 kilometer bestrijken. De regio die lokaal de 'Los Roquesvloek' genoemd wordt, ligt niet ver van de befaamde Bermudadriehoek die begrensd wordt door Bermuda, Florida en Puerto Rico. Daar verdwijnen mensen, vliegtuigen en schepen al decennialang.

Uiteindelijk werd het kleine vliegtuig van Missoni zes maanden na de verdwijning voor de Venezolaanse kust teruggevonden. Alle inzittenden zijn overleden.

2. Air France 447, 2009

De Air Francevlucht 447 vertrok op 31 mei 2009 van Rio de Janeiro naar Parijs. Enkele uren na het vertrek kwamen er automatische foutmeldingen binnen bij Air France en kon er geen contact meer worden gemaakt met het vliegtuig. Plots verdween de Airbus A330 boven de Atlantische Oceaan.

Er waren 228 mensen aan boord, waaronder 12 crewleden. Er had geen noodoproep plaatsgevonden en pas uren later, toen de piloten het geplande contact met de luchtvaartcontrole niet opnamen, besefte men dat het vliegtuig was neergestort.

Dertig dagen na de crash waren de zwarte dozen nog steeds niet teruggevonden. De zoektocht werd hopeloos, omdat de dozen na die periode geen signaal meer uitzonden.

In de maanden die op de ramp volgden, werden 50 lichamen in de oceaan teruggevonden. Maar het was pas twee jaar later, in mei 2011, dat de zwarte dozen van vlucht 447 en 104 andere lichamen werden aangetroffen tijdens een nieuwe zoektocht van de Franse marine. De lichamen van de overige 74 passagiers zijn nog steeds spoorloos.

De vliegramp is de dodelijkste uit de geschiedenis van Air France. De reden van de crash is nog onduidelijk, maar de meest recente rapporten suggereren dat ijskristallen buizen in het toestel verstopten en leidden tot het falen van de autopiloot. Het vliegtuig zou zijn neergestort toen de piloot de controle over het toestel niet kon hervatten.

Een herdenkingsplaat voor de slachtoffers van Air Francevlucht 447.

Een herdenkingsplaat voor de slachtoffers van Air Francevlucht 447. © Reuters

3. Alive, 1972

Een chartervlucht van de Uruguayaanse luchtmacht met 45 passagiers en crewleden, waaronder ook het rugbyteam van de hoofdstad Montevideo, stortte in 1972 neer in het Andesgebergte.

In de crash lieten twaalf inzittenden het leven. Zes anderen stierven in de dagen na het ongeluk. Een lawine die het vliegtuigwrak trof waarin de overlevenden zich verscholen, doodde nog eens acht passagiers. De zestien passagiers die de hele ramp overleefden, moesten daartoe overgaan op kannibalisme waarbij ze zich van de lichamen van overleden vrienden voedden.

De overgebleven passagiers werden 72 dagen na de crash gevonden. Twee van hen hadden tien dagen lang door de bergen gewandeld op zoek naar hulp. Een Chileense reizende verkoper gaf hen voedsel en verwittigde de autoriteiten. In 1993 kwam de film 'Alive' uit, die het dramatische verhaal vertelde.

4. Star Dust, 1947

Star Dust, een vliegtuig van de British South American Airways, verdween tijdens een vlucht tussen Buenos Aires in Argentinië en Santiago in Chili in 1947. Voor de verdwijning werd een laatste cryptische boodschap, 'STENDEC', uitgezonden. Pas meer dan 50 jaar later werden restanten van het vliegtuig gevonden. De vliegtuigmotor en overblijfselen van negen van de elf slachtoffers werden toen gevonden aan de voet van een gletsjer in het Andesgebergte.

5. Avenger vlucht 19, 1945

Een groep van vijf Avenger torpedobommenwerpers verdween samen met de 14 piloten in 1945. De groep voerde een routineoefening uit voor de kust van Florida in de VS. Die regio staat bekend als de Bermudadriehoek. De piloten hadden gemeld dat ze de weg kwijt waren en dat hun kompassen niet meer werkten, voordat ze in het niets verdwenen. Ze werden nooit gevonden.

6. De kleine prins, 1944

De auteur van 'De kleine prins', Antoine de Saint-Exupery, verdween in juli 1944 tijdens een missie waarbij hij de Duitse troepen in de gaten hield. Zijn vliegtuig Lockheed Lightning P-38 werd pas 60 jaar later op de zeebodem voor Marseille aangetroffen.

7. Amelia Earhart, 1937

De Amerikaanse pilote Amelia Earhart en haar navigator Fred Noonan verdwenen boven de Stille Oceaan in 1937. Ze wilden rond de wereld vliegen langsheen de evenaar. In haar laatste bericht meldde de eerste vrouw die ooit alleen over de Atlantische Oceaan vloog, dat de brandstof bijna op was. Beide inzittenden, noch het vliegtuig werden ooit teruggevonden.

8. Dakar, 1936

In 1936 verdween de Franse piloot Jean Mermoz met zijn vliegtuig op ongeveer 800 kilometer van de kust van Dakar, Senegal. Hij had nog een bericht verstuurd over motorproblemen, maar daarna verdween de man om nooit meer teruggevonden te worden.

Lees meer over:

Onze partners