8 EU-landen plus Turkije houden minitop voor echte EU-top

17/12/15 om 07:43 - Bijgewerkt om 07:48

Voor aanvang van de laatste Europese top van 2015 houden België en zeven andere lidstaten in Brussel eerst nog een minitop over de vluchtelingencrisis, onder leiding van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook Turkije schuift mee aan tafel.

8 EU-landen plus Turkije houden minitop voor echte EU-top

Duits bondskanselier Angel Merkel in India. © Reuters

Aan de vergadering, die om 10 uur plaatsvindt op de Oostenrijkse permanente vertegenwoordiging, nemen de staats- en regeringsleiders van België, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Zweden, Finland en Griekenland en Luxemburg, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Turks premier Ahmet Davutoglu deel.

Merkel

Onderwerp van gesprek is de vluchtelingencrisis. Het gaat om 'een bijeenkomst met landen die op dezelfde golflengte zitten, geleid door mevrouw Angela Merkel', zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mehmet Cavusoglu eerder.

Merkel trekt aan de kar om meer Syrische vluchtelingen uit Turkije te hervestigen in Europese landen. Het plan moet voorkomen dat ze de gevaarlijke oversteek via de zee naar Griekenland maken en ook een alternatief bieden voor de invoering van verplichte quota. Maar niet iedereen is voorstander, landen als België staan op de rem tot de vluchtelingenstromen ook echt dalen.

Vluchtelingen

De acht EU-lidstaten pleegden eind vorige maand ook al onderling overleg in de aanloop naar een Europese top met Turkije, waar ongeveer 2,5 miljoen vluchtelingen verblijven. De Europeanen stellen drie miljard euro en politieke concessies in het vooruitzicht om de opvang in Turkije te verbeteren. Ook de Turken dringen erop aan dat de Europese landen meer vluchtelingen zouden hervestigen.

Ook later donderdag op de 'grote' EU-top - de laatste van dit jaar - zal de vluchtelingencrisis op tafel liggen, net zoals onder andere de strijd tegen terrorisme, een versterking van de buitengrenzen en het Brits EU-referendum. (KVDA)

Onze partners