750.000 betogers in Barcelona – Burgemeester beschuldigt Puigdemont regio ‘in een ramp’ te storten

In Barcelona werd geprotesteerd tegen de opsluiting van verschillende Catalaanse leiders. © AFP

Burgemeester Ada Colau van Barcelona heeft zaterdag de afgezette Catalaanse regering van Carles Puigdemont ervan beschuldigd de regio in een ‘ramp’ te hebben gestort. Een meerderheid van de Catalanen ‘wou geen onafhankelijkheidsverklaring’.

Op een vergadering van haar linkse partij Catalunya en Comú eiste Ada Colau ‘uitleg’ van de separatistische leiders. Tegelijk brak ze een lans voor de vrijlating van de nog gevangen leiders. ‘Wij willen dat de gevangenen vrijkomen, maar wij willen ook dat een onverantwoordelijke regering die het land naar de catastrofe heeft geleid met (haar verantwoordelijkheid) wordt geconfronteerd en haar vergissingen inruimt’, zei de burgemeester voor ze deelnam aan een grote manifestatie in Barcelona.

Tienduizenden mensen, volgens de gemeentelijke politie 750.000 mensen, eisten daarbij de vrijlating van acht gedetineerde Catalaanse leiders. ‘Zij (de separatistische leiders) hebben spanningen in het land (Catalonië) veroorzaakt en hebben uitgepakt met een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring die een meerderheid (van de bevolking) niet wilde’, aldus Colau. ‘Zij hebben deze onafhankelijkheidsverklaring gemaakt en daarbij de bevolking voor partijdige belangen misbruikt’, voegde de burgemeester daaraan toe.

Die onafhankelijkheidsverklaring ‘heeft niet tot de republiek geleid’, stelde ze vast. Colau wreef de afgezette en naar België vertrokken minister-president aan Catalonië ‘in onzekerheid te hebben achtergelaten’.

‘Zij hebben de verklaring gemaakt, maar zijn dan verdwenen’. Colau is er ook niet over te spreken dat de Spaanse regering artikel 155 van de grondwet in werking heeft gesteld waardoor Madrid weer Catalonië ging besturen.

Lees ook: u003ca href=u0022/nieuws/wereld/de-catalaanse-kwestie-de-spaanse-regering-is-even-nationalistisch-als-de-catalaanse/article-longread-919179.htmlu0022 target=u0022_selfu0022u003eDe Catalaanse kwestie: ‘De Spaanse regering is éven nationalistisch als de Catalaanse’u003c/au003e

Partner Content