58 Irakezen omgekomen door elektrocutie tijdens noodweer

06/11/15 om 08:16 - Bijgewerkt om 08:15

Door de hevige regens en overstromingen zijn in Irak al 58 mensen om het leven gekomen door elektrocutie. Het hoge dodental is vooral te wijten aan de slechte staat van de elektriciteitsvoorziening - en van de openbare dienstverlening in het algemeen.

58 Irakezen omgekomen door elektrocutie tijdens noodweer

Hevige regenval in Bagdad, Irak © Reuters

Tijdens de hevige regens en overstromingen die Irak vorige weken troffen, zijn maar liefst 58 mensen door elektrocutie om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid meegedeeld.

Door de zware regenval raakte het rioleringssysteem overbelast, waardoor er overstromingen ontstonden in de hoofdstad Bagdad en in andere regio's van het land. Omdat het donderdag nog steeds regende, heeft het ministerie van Elektriciteit de burgers tot extra voorzichtigheid aangemaand.

Op straat tegen corruptie

Het hoge dodental is vooral te wijten aan de slechte staat van de elektriciteitsvoorziening - en van de openbare dienstverlening in het algemeen - in Irak. De elektrische draden hangen gewoon los in de straten. Mensen die over een generator beschikken, bieden tegen betaling stroom aan de lokale inwoners aan.

Afgelopen zomer zijn in Bagdad en in het zuiden van Irak nog heel wat mensen op straat gekomen om de corruptie en het verval van de openbare diensten aan te klagen. Premier Haider al-Abadi had daarop beloofd werk te maken van een ambitieus hervormingsprogramma. (Belga/AVE)

Onze partners