'53 Khaddafi-getrouwen geëxecuteerd in Sirte'

24/10/11 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft 53, waarschijnlijk geëxecuteerde lijken gevonden in Sirte.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zondag 53 lijken gevonden in een verlaten hotel in de havenstad Sirte, het laatste pro-Khaddafibolwerk in Libië dat afgelopen donderdag in handen viel van de revellen. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om volgelingen van de gedode voormalige leider Muammar Khaddafi die geëxecuteerd zijn, luidt het.

HRW heeft de Nationale Overgangsraad in Libië (NTC) gevraagd "onmiddellijk een transparant onderzoek in te stellen naar het voorval, dat lijkt op een massa-executie" en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

Handboeien

"Sommige slachtoffers waren gehandboeid toen ze afgemaakt zijn", zegt Peter Bouckaert van HRW. "De staat van de lijken doet ons geloven dat de slachtoffers tussen 14 en 19 oktober gedood zijn, in de tuin van het hotel, waar we ze ook gevonden hebben", aldus Bouckaert.

"Deze executie lijkt deel uit te maken van een reeks moorden, plunderingen en andere misbruiken door anti-Khaddafistrijders, die zich boven de wet wanen", klinkt het nog. (Belga/SD)

Onze partners