529 Morsi-aanhangers krijgen doodstraf in Egypte

24/03/14 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Een rechtbank in Egypte heeft 529 aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi van de verboden Moslimbroederschap ter dood veroordeeld wegens hun deelname aan gewelddadige protesten.

529 Morsi-aanhangers krijgen doodstraf in Egypte

Aanhangers van Morsi in Nasr City, Cairo © Reuters

Zeventien Morsi-aanhangers zijn vrijgesproken. Slechts 153 van de veroordeelden zijn opgepakt, de anderen zijn op de vlucht.

De veroordeling is nog niet definitief. De veroordeelden kunnen nog allemaal in beroep gaan tegen het vonnis.

Grootste proces

Sinds Morsi op 3 juli 2013 van de macht is verdreven, zijn 1.400 aanhangers gedood tijdens de repressie en duizenden opgepakt. De groep veroordeelden maakt deel uit van een groter proces tegen meer dan 1.200 Morsi-aanhangers, voor het geweld in augustus in het gouvernement Minya, op 250 kilometer ten zuiden van Caïro.

Het gaat om het grootste proces in de geschiedenis van het land.

Dinsdag moeten 700 anderen voor de rechter verschijnen, onder wie verschillende leiders van de Moslimbroeders. Het is niet duidelijk of dan ook het vonnis valt. Ook bij hen zijn de meesten nog op de vlucht.

'Terroristische organisatie'

Morsi was de eerste democratisch verkozen president van Egypte. Hij werd van de macht verdreven door het leger na massale protesten tegen zijn één jaar durende heerschappij.

Sinds december beschouwt de regering, die de steun van het leger heeft, de Moslimbroederschap als een terroristische organisatie. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners