5000 amendementen voor wetsontwerp Frans homohuwelijk

28/01/13 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Frankrijk worstelt met zijn gelijkheidsprincipe naar aanleiding van de heisa rond de goedkeuring van het homohuwelijk.

5000 amendementen voor wetsontwerp Frans homohuwelijk

© Reuters

In Parijs zijn zondag 125.000 voorstanders van het homohuwelijk en homoadoptie op straat gekomen. Twee weken geleden was er een betoging tegen het wetsvoorstel, wat volgens schattingen 350.000 mensen op de been bracht. De anti-betoging was voornamelijk georganiseerd door rechtse oppositiepartijen en religieuze groeperingen.

Vele Fransen zeggen niet zozeer problemen te hebben met het homohuwelijk. Uit een peiling van het onderzoeksbureau OpinionWay zijn 57% van de Fransen vóór het homohuwelijk, maar is slechts 37% voorstander van medische hulp bij bevruchting voor homokoppels.

Meer dan 5000 amendementen

Dinsdag wordt het wetsontwerp in het Franse parlement besproken. 2 weken debat, weekends inbegrepen, zijn ingepland, met een mogelijk officiële stemming op 12 februari. Maar dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren. Er zijn namelijk al 5362 amendementen ingediend.

Van de 5362 amendementen zouden er 5166 amendementen van de UMP (Union pour un Mouvement Populaire) afkomstig zijn. Volgens Jean-Jacques Urvoas, voorzitter van het Gerechtelijke Comité van de Algemene Vergadering, zullen niet alle amendementen geldig verklaard worden. Maar desalniettemin is het aantal amendementen uitzonderlijk hoog. Volgens de Franse radiozender Europe1 is dat een techniek van de oppositie om het wetsvoorstel te vermoeilijken of te vertragen.

Thalys-mama's Eerst zal het homohuwelijk wettelijk geregeld worden, de mogelijkheid om kinderen te hebben zal pas op 27 maart voorgesteld worden aan de Franse ministerraad. Waarschijnlijk dat dit onderwerp in juni tot een nog heftiger debat leidt, zowel in het parlement als op straat. Het probleem van kinderen in homofamilies ligt immers gevoeliger dan het homohuwelijk. Het idee dat homokoppels binnenkort kinderen via kunstmatige weg kunnen krijgen, stoot velen voor de borst.

Maar Frans minister van Justitie Christiane Taubira benadrukt het familiale aspect en zegt dat dit hervormingsproject een situatie van grove ongelijkheid aanpakt: "Ik erken dat deze kwestie een groot debat veroorzaakt. Maar onze benadering is niet vijandig ten opzichte van het familiewezen. We houden rekening met een sociale en menselijke realiteit. Deze tekst zal families beschermen, alle families. Het zal kinderrechten beschermen. Duizenden homofamilies of honderdduizenden kinderen die leven in homofamilies zijn betrokken bij deze hervorming." aldus de Franse minister.

Linkse politici wijzen er bovendien op dat lesbiennes nu al volop heen en weer naar bijvoorbeeld Brussel reizen om daar medisch behandeld te worden -- de zogenoemde Thalys-mama's", zo schrijft De Standaard.

Meer dan een wet Michiel Vanackere van de Belgische organisatie 'Wel Jong niet Hetero' ging met de Waalse tegenhanger CHEFF zondag mee betogen in Parijs. Hij vertelde op Radio 1 dat solidariteit belangrijk is, "zelfs al hebben we in België de meeste rechten verworven".

Hij wil ook duidelijk maken dat het om meer dan een wet gaat. "Het is niet omdat er een wet in het leven wordt geroepen, dat de mentaliteit plots verandert. 350.000 mensen die tegen het homohuwelijk op straat komen, dat kwetst. Daarnaast speelt het katholicisme nog heel erg in Frankrijk."

Het gaat hem eveneens om een internationaal statement: ieder land dat het homohuwelijk niet toelaat, maakt zich schuldig aan discriminatie.

Nieuwe betoging Virginie Merle, gekend onder het pseudoniem Frigide Barjot, is een Franse katholieke humorist en woordvoerder van de oppositie tegen het homohuwelijk. Zij bevestigde alvast dat op 2 februari een nieuwe betoging wordt georganiseerd.

Onze partners