'50 doden bij schietpartij in homoclub in Orlando (VS)'

12/06/16 om 11:02 - Bijgewerkt om 18:21

Bij een schietpartij in een homoclub in Orlando zijn er zondag talrijke gewonden en doden gevallen.

'50 doden bij schietpartij in homoclub in Orlando (VS)'

© reuters

Bij de schietpartij in de nachtclub in Orlando, in de staat Florida, zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen. Er zijn ook 53 gewonden, zegt de burgemeester van Orlando, Buddy Dyer, zondag tijdens een persconferentie. Dyer heeft intussen de noodtoestand afgekondigd.

Het bloedbad werd aangericht door één enkele schutter. Volgens Amerikaanse media is de dader de 29-jarige Omar S. Mateen , een Amerikaan met Afghaanse ouders. Dat nieuws werd later bevestigd door de Amerikaanse overheid. Zondagochtend heeft Omar Mateen het vuur geopend in nachtclub Pulse in Orlando, die heel populair is bij de homogemeenschap.

De schutter, die is overleden na een interventie van de politie, maakte naar verluidt gebruik van een aanvalsgeweer en een handwapen. Hij slaagde er bovendien in een aantal mensen te gijzelen vooraleer hij door de politie werd uitgeschakeld..

De FBI omschrijft de schietpartij in de nachtclub als een terreurdaad. Naar de motieven van de schutter is het voorlopig gissen, al sprak de Amerikaanse televisiezender ABC eerder op de dag over 'jihad'-motieven bij de dader, maar zeker is dat niet.

Hoewel er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat Mateen deel uitmaakt van een terreurorganisatie, is het volgens Congres-lid Alan Grayson 'geen toeval' dat de aanslag plaatsvond in een homoclub.

De FBI heeft wel verklaard dat de schutter 'goed voorbereid' was, en dat hij niet van de buurt afkomstig was.

Op het moment dat de schutter zijn kogels afvuurde, waren een 320-tal mensen aanwezig in de nachtclub. Mensen werden op Facebook tijdens de schietpartij door de club zelf opgeroepen te vluchten:'maak dat je wegkomt en ren'.

Het is van 2007 geleden dat een dolle schutter in de VS een bloedbad van die omvang aanrichtte. Toen vielen er wel minder dodelijke slachtoffers. In 2007 schoot de student Seung-Hui Cho 32 studenten in Virginia dood vooraleer hij zichzelf van het leven benam.

(Belga/BBC/BO)

Lees meer over:

Onze partners