5 verrassende resultaten van de Amerikaanse verkiezingen

Tim Scott © Reuters

Dat de Democraten ook hun meerderheid in de Senaat zouden verliezen aan de Republikeinen, was algemeen verwacht. Maar de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen of ‘midterms’ leverden ook al enkele opvallende resultaten op. Hieronder vijf op een rij.

Legalisering van marihuana

In de staten Oregon en Alaska stemden kiezers voor de legalisering van het bezit van marihuana, zo blijkt uit de eerste prognoses. In Oregon had, met 75 procent van de stemmen geteld, 54 procent ‘ja’ gestemd. In Alaska was dat 52 procent met bijna alle stemmen geteld.

Ook de inwoners van de hoofdstad Washington DC spraken zich in een referendum uit voor de legalisering van marihuana, maar daar kan het Congres nog een stokje voor steken. Ook Florida stemde over de kwestie, maar daar werd het een nipte ‘neen’.

In 2012 zetten de kiezers in Colorado en de staat Washington reeds het licht op groen.

Zwarte senator uit Zuiden

De 49-jarige Republikein Tim Scott uit South Carolina wordt de eerste verkozen zwarte senator uit het zuiden van de VS sinds de Burgeroorlog (1861-1865). Hij haalde het van zijn Democratische uitdager Joyce Dickerson.

Scott was eigenlijk al senator sinds 2013, maar dat was door zijn ontslagnemende voorganger af te lossen, dus zonder de stembus te passeren.

Bovendien is Scott de eerste Afro-Amerikaanse politicus ooit die zowel voor het Huis van Afgevaardigden als voor de Senaat werd verkozen. Hij staat in fel contrast met wijlen Strom Thurmond die jarenlang South-Carolina in de Hoge Vergadering vertegenwoordigde, er ook gouverneur was, en die een notoir tegenstander van rassengelijkheid was.

Recordaantal vrouwen

In het nieuwe Congres zullen minstens 100 vrouwen zetelen en dat is voor het eerst in de geschiedenis. Een van de nieuwe verkozenen is Shelly Moore Capito, zij wordt de eerste vrouwelijke senator uit West-Virginia.

Elise Stefanik, een Republikeinse van 30 jaar, wordt dan weer de jongste vrouw ooit in het Congres. Het vorige record stond op naam van Democrate Elizabeth Holtzman. Zij werd in 1972 op 31-jarige leeftijd lid van het Huis.Stefanik, die ten tijde van oud-president George W. Bush in het Witte Huis werkte, zal in het Huis van Afgevaardigden de staat New York vertegenwoordigen. De advocate versloeg de Democratische kandidaat, filmproducent Aaron Woolf.

Gina Raimondo gaat de geschiedenisboeken in als de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat Rhode Island.

Geen troostprijs voor Democraten

Verwacht werd dat de gouverneursverkiezingen de Democraten een troostprijs zouden opleveren, maar ook dat werd een tegenvaller voor de partij van president Barack Obama.

De Republikeinen slaagden erin de gouverneurszetel in de wacht te slepen in traditionele Democratische bolwerken, waaronder de staten Massachusetts, Maryland en zelfs Illinois, de thuisbasis van Obama. In Kansas en Wisconsin werd gevreesd voor de gouverneurspost van de Republikeinen, maar respectievelijk Sam Brownback en Scott Walker hielden er stand. De ‘Grand Ole Party’ (GOP) won zeker zeven van de tien ‘battleground’ staten.

De Democraten behaalden wel een belangrijke zege in de staat Pennsylvania, uitdager Tom Wolf haalde het van de zetelende Republikein Tom Corbett.

George Bush verkozen

In de zuidelijke Amerikaanse staat Texas is een nieuwe George Bush verkozen. De 38-jarige George Prescott Bush is immers verkozen tot ‘land commissioner’, een weinig gekende maar machtige functie. De advocaat uit Fort Worth is ook de eerste politicus uit de dynastie-Bush die bij zijn eerste deelname aan verkiezingen ook wint, merkt de Amerikaanse pers op.

George Prescott Bush is de zoon van de vroegere gouverneur van Florida Jeb Bush. Hij geldt als een mogelijke kandidaat voor het Witte Huis in 2016. Zijn grootvader George H.W. Bush is volksvertegenwoordiger in Texas geweest en zijn oom George W. Bush (die net als zijn vader ook president werd) is er de gouverneur geweest. De post van ‘land commissioner’ is door de Republiek Texas ingevoerd na zijn onfhankelijkheidsrevolutie in 1836, en bestond voor die van gouverneur. Wie hem bekleedt beheert miljarden aan goederen, investeringen en mijnconcessies van de staat die rijk is aan ruwe olie.

Bron: Belga, CNN, New York Times

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content