5 sterktes van Hillary die tegelijk haar ondergang kunnen betekenen

13/04/15 om 14:14 - Bijgewerkt op 14/04/15 om 11:03

De strijd om het Witte Huis is losgebarsten nu Hillary Clinton zich officieel kandidaat heeft gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vijf factoren die zullen bepalen of ze over twee jaar haar droom waarmaakt of niet.

5 sterktes van Hillary die tegelijk haar ondergang kunnen betekenen

Hillary Clinton © Reuters

Na maanden speculeren heeft Hillary Clinton officieel haar kandidatuur voor het Amerikaans presidentschap aangekondigd. Voor de tweede keer zal ze proberen om het tot de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te schoppen.

De 67-jarige Clinton wil de gewone Amerikaan helpen om de economische uitdagingen van de toekomst aan te pakken, al zullen de Republikeinen het haar ongetwijfeld niet makkelijk maken. Hier zijn vijf factoren die zullen bepalen of Hillary Clinton over twee jaar al dan niet het Witte Huis inpalmt.

1. Haar leeftijd

Hillary Clinton heeft 67 jaar levenservaring. Als ze verkozen wordt, zal ze 69 zijn op het moment van haar inauguratie in januari 2017. Er is maar één president die ouder was: Ronald Reagan was twee weken verwijderd van zijn 70e verjaardag toen hij in januari 1981 het Witte Huis binnenstapte. Hoewel Clinton uit het goede hout gesneden lijkt, is ze ook maar een mens. In december 2012 werd ze in het ziekenhuis opgenomen met een bloedklonter in haar hoofd

2. Haar populariteit

In elke peiling steekt Clinton ver boven eender welke andere potentiële Democratische kandidaat uit. De meesten zien haar bovendien als een betere kandidaat dan eender welke Republikein. Maar al deze lofbetuigingen houden ook gevaar in. Het kan leiden tot arrogantie en zelfgenoegzaamheid bij Hillary en verveling bij de kiezers.

3. Geld

De campagne van Hillary Clinton zou zo'n 2,5 miljard dollar moeten ophalen. Die som zal alle vorige campagnes overschaduwen. In 2008 moest ze op dat vlak nog de duimen leggen voor Barack Obama. Maar de gigantische geldophaling zou haar ook weleens de kritiek kunnen opleveren dat ze te dicht staat bij Wall Street en bedrijfsdonoren en dat ze haar basis negeert.

4. Haar sekse

Een van de redenen waarom kiezers mogelijk voor Hillary stemmen, is omdat ze de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten kan worden. Toen ze het in 2008 van Barack Obama verloor, zei ze dat ze het spijtig vond dat ze er niet in geslaagd was om 'het hoogste en hardste glazen plafond' te doorbreken. Natuurlijk zijn er ook kiezers die net om dezelfde reden juist niet voor haar zullen stemmen.

5. Haar hardnekkigheid

Hillary Clinton is een vechter. Ze slaagde er de voorbije 20 jaar steeds in om terug te keren na slechte peilingen. Ze is vastberaden, gedisciplineerd en gedreven. Maar tegelijkertijd wil ze niet dat de kiezers haar als agressief en roekeloos gaan ervaren. (TE)

Onze partners