5 potentiële running mates voor Mitt Romney

18/07/12 om 05:03 - Bijgewerkt om 05:03

De Republikeinse VS-presidentskandidaat Mitt Romney moet dezer dagen beslissen wie zijn kandidaat-vicepresident wordt. Hier zijn de grote kanshebbers.

5 potentiële running mates voor Mitt Romney

© Reuters

Het zou overigens wel eens kunnen dat Mitt Romney zijn keuze al zeer binnenkort bekendmaakt. Gebruikelijk wordt de 'Veep' voorgesteld in de week die voorafgaat aan de partijconventie. Die van de Republikeinen gaat door van 27 tot 30 augustus in Tampa.

Dit jaar lijkt het echter goed mogelijk dat het vroeger wordt. De Amerikaanse media staan bol van geruchten dat Romney zo goed als rond is met zijn selectieprocedure. Wacht hij niet tot de conventie, dan doet hij er goed aan om zijn aankondiging te doen voor over anderhalve week de Olympische Spelen beginnen en mensen de politiek even vergeten.

Een andere goeie reden om het er nu al op te wagen, is dat Romney er de voorbije dagen genadeloos van langs kreeg van de Obamacampagne, die hem in het defensief dreef over zijn zakelijke verleden en zijn persoonlijke financiën. Voor Romney zou het dus wijs zijn om zo snel mogelijk van onderwerp te veranderen. Geen betere manier om dat voor elkaar te krijgen dan met een vicepresidentiële nominatie.

1. Tim Pawlenty

De ex-gouverneur van de staat Minnesota deed vorig jaar zelf een gooi naar de Republikeinse nominatie, maar gaf op nog voor de voorverkiezingen zich echt op gang trokken. Pawlenty is een ietwat saaie, houterige politicus, maar hij is ook een veilige keuze. Hij ligt goed bij de ultrachristelijke achterban in het hartland én bij het partijestablishment in Washington, wat niet altijd een evidente combinatie is. Bovendien zou hij als zoon van een trucker een tegengewicht zijn voor Romney's elitaire imago.

2. Rob Portman

De senator uit Ohio is hetzelfde type als Pawlenty: degelijk, maar saai. Maar hij ís de senator uit Ohio, en dat is zowat de belangrijkste van alle strijdstaten. Als Portman Romney kan helpen om die van Obama af te snoepen, staan het duo al een stuk dichter bij het Witte Huis.

3. Paul Ryan

De jonge Congresman uit Wisconsin (Ryan is 42) staat bekend als een van de grote Republikeinse intellectuelen. Dat Ryan een begrotingsspecialist is, is tegelijkertijd zijn sterke en zwakke punt. In zijn budgetplan van vorig jaar pleitte hij onder andere voor het privatiseren van Medicare, de bijzonder populaire openbare ziekteverzekering voor gepensioneerden. Die gaan traditioneel en masse stemmen en zijn daar niet happig op. Zodoende zou Ryan vanaf dag één en levensgrote schietschijf zijn voor het Obamakamp.

4. Bobby Jindal

Ook de gouverneur van Loiuisiana is een van de coming men van de Republikeinse partij. Bovendien is hij van Indische afkomst, wat het Republikeinse imago van een partij van ouwe blanke mannen zou verzachten. Jindals grote probleem is dat hij afging als een gieter toen hij in 2009 op de nationale televisie het Republikeinse antwoord op Obama's State of the Union-toespraak mocht leveren. Daar maakte hij zo'n knoeiboel van dat velen zich nog steeds afvragen of hij wel de kwaliteiten in huis heeft om mee te draaien op het hoogste niveau.

5. Condoleezza Rice

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken en huidige professor op de Stanford-universiteit in Californië is een absoluut intellectueel zwaargewicht. Bovendien is ze een vrouw en zwart en zou ze Romney dus een zetje geven bij twee groepen waar de Republikeinen doorgaans het onderspit moeten delven. Eén probleem: Rice zegt dat ze niet geïnteresseerd is. Toch zou het Romneykamp de mogelijkheid om haar aan boord te hijsen zeer serieus onderzocht hebben. (TV)

Onze partners