5 grote verhalen voor de Republikeinse Conventie

© Reuters

Deze week gaat in Tampa (Florida) de Republikeinse partijconventie door. Daarmee is de eindsprint in de VS-presidentscampagne definitief ingezet.

De Democraten houden hun eigen Conventie van 3 tot 6 september in Charlotte, North Carolina. Daar zal Barack Obama officieel genomineerd worden voor een tweede ambtstermijn. De Republikeinen kronen in Tampa Mitt Romney tot presidentskandidaat. Hier uw beknopte gids.

1. Opgepast voor Orkaan Isaac

De Republikeinen zagen zich dit weekend al gedwongen om dag één van de Conventie te cancelen. Mogelijk volgen er meer. Tropiche storm Isaac bereikt Florida maandag en kan tegen die tijd een orkaan die Tampa kan treffen. Als dat gebeurt, kan zelfs een gedwongen evacuatie volgen.

Dat zou brute pech zijn voor de Republikeinen, want een Amerikaanse partijconventie is één langgerekte, tot in de puntjes geregisseerde politieke reclamespot die miljoenen dollars kost.

De meeste kiezers beginnen nu pas echt aandacht te besteden aan de kiescampagne. Op twee maanden voor de verkiezingen is de Conventie dan ook dé uitgelezen gelegenheid voor de presidentskandidaat om voor het oog van de televisiecamera’s eindsprint aan te trekken en zichzelf in de markt te zetten. Een orkaan zou dus een heel flinke streep door de rekening zijn.

2. Blijf bij je boodschap

Voor Mitt Romney en de Republikeinen komt het erop aan om nu ‘on message’ te komen. Romney wilde van deze verkiezing een referendum maken over het presidentschap van Barack Obama, maar door een opeenvolging van incidenten en schandaaltjes zat hij de laatste weken constant in het defensief.

Nadat hij twee weken terug Paul Ryan aanduidde als running mate, ging het haast constant over diens plannen om Medicare, de openbare ziekteverzekering voor de ouderen, te privatiseren.

Vervolgens kwam er de affaire met de Republikeinse Senaatskandidaat Todd Akin die zei dat vrouwen niet zwanger worden van een ‘echte’ verkrachting en nam de partij een ontwerpprogramma aan dat abortus verbiedt, zonder uitzonderingen voor incest, verkrachting of de gezondheid van de vrouw.

Afgelopen vrijdag slaagde Romney erin om in zijn geboortestaat Michigan een misplaatste grap te maken over Barack Obama’s afkomst en lekten vertrouwelijke documenten uit over de fiscale spitstechnologie waarvan hij zich als multimiljonair bedient om op het randje van de legaliteit zeer weinig belastingen te betalen.

Dat is allemaal slecht nieuws voor de Republikeinen, want het leidt de aandacht af van de boodschap. Voor Romney en zijn troepen komt het er dus op aan om zich weer als een laserstraal op één verhaal te focussen: de economie draait niet onder Obama en wij zijn het alternatief.

3. Ongenode gasten Orkaan Isaac is lang niet enige ongenode gast op de Republikeinse Conventie. Opmerkelijk: ook vicepresident Joe Biden zal in Tampa zijn om roet in het eten te gooien. Traditioneel houden de partijen zich gedeisd tijdens elkaars conventies. Dit jaar, tijdens wat wellicht de gemeenste Amerikaanse presidentscampagne ooit is, hebben de Democraten alvast die beleefdheidsregel overboord gegooid.

Ook Sarah Palin, vier jaar geleden nog kandidaat-vicepresidente, maar nu niet eens uitgenodigd om de Conventie toe te spreken, komt naar Tampa. Al houdt de Republikeinse partij niet meer van haar, de televisiecamera’s doen dat nog wel. Aangezien er maar twee woorden nodig zijn een media-incident uit te lokken, wordt dat dus uitkijken.

Hetzelfde geldt voor de aanhangers van de eeuwige presidentskandidaat en libertair idool Ron Paul. Diens supporters wilden een poging doen hem formeel in de nominatiestrijd te gooien, wat voor openlijke ruzie op de conventievloer gezorgd zou hebben. Het Romney-kamp wist hen met zachte aandrang van die gedachte af te brengen. Toch blijft het uitkijken of zij zich als het erop aankomt gedeisd houden.

Zelfs Todd Akin, hij van de ‘echte’ abortussen en sinds vorige wek een paria in zijn eigen partij, speelt naar verluidt nog steeds met het idee om naar Tampa af te zakken. Pek en veren staan wellicht klaar voor hem.

4. Twee speeches om naar uit te kijken

Kandidaat-vicepresident Paul Ryan kreeg het de voorbije weken hard te verduren van de buitenwacht, maar voor de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij (en die heeft nauwelijks nog ander vleugels over) blijft hij een superster. Van hem wordt verwacht dat hij de troepen aanvuurt, zoals Sarah Palin dat vier jaar geleden deed. Palin werd vervolgens een blok aan het been van kopman John McCain. Ryan is dat in grote mate nu al voor Romney. Hij krijgt woensdagavond de kans om het tegendeel te bewijzen. ‘Sarah Palin mét hersenen’, dat is zo’n beetje de opdracht voor hem.

De keynote speaker van de conventie is gouverneur van New Jersey Chris Christie. De rondbuikige Christie was lang zelf in de running voor vicepresident, maar haalde het niet. Dat neemt niet weg dat hij een man met charisma is: Bart Dewever vóór het dieet en met het temperament van een straatvechtertje uit Jersey, zeg maar. Verwacht wordt dat hij dinsdag de show steelt.

Velen zien in Christie een toekomstig presidentskandidaat. De prominente plek die hij toegewezen kreeg, is dan ook niet zonder betekenis. Ter herinnering: de keynote speaker op de Democratische Conventie in 2004 was een jonge belofte uit Illinois genaamd Barack Obama.

5. De mens Mitt Romney

Het moment suprême van de Conventie wordt Mitt Romney’s aanvaardingspeech op donderdag. Romney’s opdracht is dubbel. Uiteraard moet hij Obama en zijn beleid deskundig neersabelen, maar dat zal tegen donderdagavond al iedere spreker gedaan hebben. Wellicht nog belangrijker is dat Romney zichzelf presenteert als een mens van vlees en bloed.

De ex-gouverneur van Massachusetts was in 2008 al presidentskandidaat. Hij is sindsdien nooit echt opgehouden met campagne voeren. Toch sleept hij nog steeds het imago achter zich aan van een houten klaas, een arrogante miljonair en een man die zo ambitieus is dat hij elk standpunt zou veranderen en zijn eigen moeder verkopen om toch maar verkozen te raken. Als hij daar vanaf wil, is het nu of nooit.

Een prominente rol is weggelegd voor Romney’s vijf zonen en achttien kleinkinderen, en – vooral – voor zijn vrouw Ann. Zij zal Romney aan het tientallen miljoenen koppen sterke televisiepubliek voorstellen als een liefhebbende echtgenoot en vader, en een steun en toeverlaat in haar strijd tegen multiple sclerose.

Daarna is het aan Romney om de zaak af te maken. Geen minne opgave, want een peiling van de krant USA Today gaf vorige week aan dat 54 procent van de kiezers Obama sympathieker vinden, terwijl Romney het moet stellen met 31 procent. In ongeveer dezelfde verhouding (52-36) gaven die kiezers aan dat Obama meer geeft om mensen zoals zij. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content