480.000 Japanners moeten huis verlaten voor tyfoon Neoguri

08/07/14 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:59

In Japan hebben de autoriteiten een uitzonderlijke alarmwaarschuwing afgekondigd. Door de dreiging van tyfoon Neoguri moeten bijna een half miljoen bewoners de eilanden Miyako en Okinawa hun woning verlaten.

480.000 Japanners moeten huis verlaten voor tyfoon Neoguri

Typhoon Neoguri bedreigt Japan © Reuters

De autoriteiten in het zuiden van Japan hebben een uitzonderlijke alarmwaarschuwing afgekondigd. Met het oog op de dreiging door de tyfoon Neoguri, kregen bijna een half miljoen bewoners van de eilanden Miyako en Okinawa de raad hun woning te verlaten.

De Japanse weerkundige dienst lanceerde een dringende waarschuwing voor krachtige windstoten, hevige regens en gigantische golven die nu al voelbaar zijn in de betrokken zones.

Na Miyako, waar sinds maandagavond 55.000 bewoners een evacuatie-aanbeveling kregen om zich te begeven naar veilige stedelijke gebouwen, kwam ook het hoofdeiland Okinawa terecht in een zone met sterke turbulenties, die de ganse dag zullen duren. Na de middag worden er windsnelheden met pieken tot 215 kilometer per uur verwacht.

Op Okinawa kregen in de zuidelijke agglomeraties 42.000 inwoners van Nanjo en 96.000 mensen in Ginowan de raad te evacueren. Nadien volgde hetzelfde advies om uit te wijken naar stedelijke schuilplaatsen voor zowat 138.600 inwoners van de stad Okinawa. In totaal zijn in de ganse regio ongeveer 480.000 mensen betrokken door dit advies. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners