46.000 migranten vast in Griekenland in miserabele omstandigheden

18/04/16 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Nu de Balkanroute volledig is afgesloten, zitten meer dan 46.000 vluchtelingen en migranten vast op het Griekse vasteland, zegt Amnesty International. Als er niet snel wordt ingegrepen, dreigt een humanitaire ramp.

46.000 migranten vast in Griekenland in miserabele omstandigheden

Vluchtelingen in Griekenland © Reuters

Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben Europese landen zich in 2015 geëngageerd voor 66.400 spreidingsplaatsen vanuit Griekenland maar zijn amper 615 asielzoekers al naar andere EU-landen overgebracht. Meer dan 46.000 vluchtelingen en migranten zitten daardoor vast op het Griekse vasteland, zegt Amnesty. Ze leven voortdurend in onzekerheid over hun lot en moeten overleven in onmenselijke omstandigheden.

Herenigen met familie

De tijdelijke opvangkampen die Griekenland met steun van de EU oprichtte, zijn allesbehalve geschikt, zegt Amnesty. Er is sprake van overbevolking, smerige sanitaire voorzieningen en een gebrek aan verwarming en privacy. Veel asielzoekers moeten op de grond slapen.

"De EU-landen maken de situatie nog erger omdat ze hun belofte niet nakomen om tienduizenden asielzoekers vanuit Griekenland te spreiden over Europa", zegt Anne Claeys, beleidsmedewerker bij Amnesty International Vlaanderen. "Als de EU-leiders niet snel handelen en de situatie voor gestrande vluchtelingen en migranten niet verbeteren, dreigt een humanitaire ramp."

Veel vluchtelingen en migranten die Amnesty sprak, hoopten om hun reis naar West-Europa verder te zetten en zich te herenigen met hun familie. De meerderheid had amper informatie over hun opties nu de grens gesloten is.

Kwetsbare groepen

Delen

De meerderheid had amper informatie over hun opties nu de grens gesloten is

Er is niet alleen een prangend gebrek aan informatie over rechten voor migranten in Griekenland. Vluchtelingen en migranten met specifieke kwetsbaarheden, zoals alleenstaande vrouwen of niet-begeleide kinderen, worden niet geïdentificeerd en krijgen bijgevolg niet de nodige zorgen. Amnesty sprak onder meer met niet-begeleide kinderen die al vijftien dagen werden vastgehouden in een politiekantoor, in afwachting dat ze werden overgeplaatst naar een opvanghuis.

De organisatie roept Griekenland op om dringend zijn asielsysteem te verbeteren en te garanderen dat iedereen die vastzit in het land toegang krijgt tot een doeltreffende bescherming. Het is prioritair om een mechanisme op te richten dat asielzoekers systematisch informatie verschaft en om personen met speciale behoeften te detecteren, zegt Amnesty.

Daarnaast moeten Europese landen Griekenland blijven ondersteunen om asielzoekers goed op te vangen, klinkt het, en moeten de lidstaten vooral ook dringend zelf asielzoekers vanuit Griekenland overnemen. (IPS)

Onze partners