45 soldaten uit Emiraten omgekomen bij raketaanval in Jemen

04/09/15 om 22:34 - Bijgewerkt om 22:35

De Verenigde Arabische Emiraten melden dat 45 van hun soldaten in Jemen zijn omgekomen. Aanvankelijk was er sprake van 22 doden, maar nadien zijn 23 gewonden bezweken aan hun verwondingen. Ze kwamen om het leven tijdens een raketaanval op hun basis in het oosten van Jemen.

45 soldaten uit Emiraten omgekomen bij raketaanval in Jemen

Straatbeeld uit Jemen, in de buurt van de zuidelijke stad Aden © Reuters

De viceminister van Buitenlandse Zaken Anwar Gargash verklaarde via Twitter dat een raket een enorme explosie van een munitiedepot had veroorzaakt.

De Emiraten maken in Jemen deel uit van de Arabische coalitie die de troepen van president Abd Rabbo Mansour Hadi ondersteunt tegen de Houthi-rebellen.

Eerst beperkte de coalitie zich tot luchtaanvallen, maar later kwamen er ook grondtroepen.

Dit is de zwaarste klap die de strijdkrachten van de Emiraten tot dusver in dit conflict hebben opgelopen.

Volgens een Houthi-commandant hadden aanhangers van de rebellen een raket afgevuurd op een militaire basis in de stad Safir ten oosten van de hoofdstad Sanaa. Daarbij werden tientallen tegenstanders gedood. Het door de Houthi's gecontroleerde persagentschap Sana meldde dat ook helikopters en tanks werden vernietigd en wapendepots in vlammen opgingen.

Offensief?

De oorspronkelijk uit het noorden van Jemen afkomstige rebellen hebben grote delen van het straatarme land veroverd. Sinds maanden heerst er een bloedige burgeroorlog.

De soennitische coalitie en haar Jemenitische bondgenoten hebben in Safir in de provincie Mareb volgens de nieuwszender al-Arabiya duizenden soldaten en honderden zware voertuigen verzameld. Ook de Emiraten hebben tientallen soldaten naar het gebied gestuurd.

(Belga/RR)

Onze partners