40 procent minder websites in China op één jaar tijd

13/07/11 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

In 2010 is het aantal websites in China 41 procent gedaald als gevolg van striktere controlemaatregelen die de regering nam.

Het aantal internetpagina's steeg echter met 78,6 procent, zo blijkt uit een rapport van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen.

China telt met 457 miljoen surfers het grootste aantal internetgebruikers ter wereld, hoewel het wereldwijde web er door de regering gecensureerd wordt. Talrijke buitenlandse sites, zoals Facebook, Twitter en YouTube, zijn er niet toegankelijk.

Eind 2010 bedroeg het aantal geregistreerde websites in China 1,91 miljoen, wat 41 procent minder is dan eind 2009. Het aantal pagina's steeg volgens het rapport dan weer met 60 miljard.

'Grote vooruitgang'
'Onze regelgeving is strenger geworden. We hebben op dat vlak grote vooruitgang geboekt', verklaarde een media-expert van de Academie tijdens de voorstelling van het rapport dinsdag.

Volgens de deskundige bestaat in China niettemin 'online een erg hoge graad van vrijemeningsuiting'. Volgens hem sloot de regering vanaf 2009 talrijke websites om vooral een einde te maken aan het verspreiden van porno. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners