4 redenen waarom een IS-vrije zone in Syrië niet zal werken

Oorlog Syrië © Reuters

De VS en Turkije kwamen afgelopen week overeen om een IS-vrije zone te creëren. Onmiddellijk werd duidelijk dat beide landen verschillende prioriteiten hebben.

De Verenigde Staten en Turkije kwamen afgelopen week overeen om samen te werken om de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit een strook van circa 100 kilometer in het noorden van Syrië, langs de grens met Turkije.

‘Het is de bedoeling om een IS-vrije zone te creëren en de veiligheid en stabiliteit langs de Turks-Syrische grens te bevorderen,’ aldus een Amerikaanse bron. De regering in Ankara ziet het naar verluidt vooral als een ‘veilige zone’ voor Syrische vluchtelingen, die nu massaal hun toevlucht tot Turkije zoeken.

Van meet af aan werd duidelijk dat beide landen verschillende prioriteiten hebben, IRIN News lijst vier duidelijke redenen op waarom deze zone niet succesvol kan en zal zijn.

1. De VS heeft eigenlijk niet toegezegd op een veilige zone

Het akkoord werd ‘rondgebazuind’ door de Turkse president Tayyip Erdogan. Terwijl de Amerikaanse kranten The New York Times en The Washington Post enkel beaamde dat een akkoord in de maak was. Al spraken afgevaardigden van het Witte Huis niet over een ‘safe zone’.

‘Het Amerikaanse standpunt is dan ook niet gewijzigd: De Amerikaanse regering is niet bereid om actie te ondernemen tegen aanvallen van de Syrische regering. Zolang dit het geval is, ligt het moeilijk om de zone letterlijk een ‘safe zone’ te noemen’, zegt Noah Bonsey van de International Crisis Group.

Ege Seckin, Turkije-analist, voegt daaraan toe dat de VS bezorgd is over wie de controle van de zone in handen krijgt, eens IS is verdreven. ‘Het aan al-Qaida gelinkte al-Nusra en de andere Islamitsche groep Jeish al-Islam lijken de enige mogelijkheden. Het Vrije Syrische Leger is niet capabel want staat erg zwak in de regio’, klinkt het. ‘De VS staat niet te springen om zo’n strategisch gebied over te dragen aan deze groepen.’

2. Turkije heeft nog een andere vijand

Hoewel er geen twijfel over bestaat, de Turkse overheid wil dat IS verdwijnt, heeft ze nog een andere vijand, namelijk de Koerden. ‘Het is voor de Turkse autoriteiten een prioriteit om de PKK de kop in te drukken’, zegt Seckin. Van de eerste 51 doelwitten die de Turkse bommen troffen, waren er slechts 3 in handen van IS, de andere 48 waren PKK-stellingen.

3. IS zal zich niet zomaar overgeven

Vooraleer vluchtelingen kunnen terugkeren naar de veilige zone is een grootschalige ontmijningsoperatie noodzakelijk

De zone waar nu over gesproken wordt, is in handen van IS. De terreurgroep zal zich niet zomaar overgeven. Zelfs al wordt IS gedwongen de area te verlaten, dan nog zullen ze proberen zoveel mogelijk schade aan te richten en het gebied onbewoonbaar te maken.

In de Noord-Syrische stad Kobani bijvoorbeeld, hebben IS-leden massaal bommen en landmijnen gedropt vooraleer de Koerden de stad in handen kregen. Ongeveer 70 procent van de stad is op dit moment onbewoonbaar. Dus vooraleer vluchtelingen zouden kunnen terugkeren naar de veilige zone, is een grootschalige ontmijningsoperatie noodzakelijk.

4. Vluchtelingen willen niet terugkeren

Syrische vluchtelingencrisis
Syrische vluchtelingencrisis© Reuters

Ongeveer twee miljoen Syrische vluchtelingen bevinden zich momenteel in Turkije, ‘slechts’ 200.000 van hen leven in vluchtelingenkampen. De meerderheid (over)leeft verspreid in de steden. Metin Çorabatir, directeur van de in Ankara gevestigde onderzoeksorganisatie naar Asiel en Migratie, ziet weinig redenen waarom deze mensen zouden willen terugkeren. ‘Zolang het gebied onstabiel is, zullen gezinnen niet bereid zijn om Turkije in te ruilen voor een oorlogszone.’

‘Turkije zou bovendien moeten vragen aan de mensen of ze willen verhuizen, hen dwingen zou in strijd zijn met de internationale wetten’, aldus Çorabatir.

Bovendien vluchtten velen van hen weg van het Assad-regime en al-Nusra. De bereidheid om terug onder hun gezag te leven, is waarschijnlijk erg klein. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content