4 op 5 Fransen staat achter beslissing Hollande

02/12/16 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Meer dan tachtig procent van de Fransen keurt de beslissing van hun president François Hollande goed zich niet kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn.

4 op 5 Fransen staat achter beslissing Hollande

© REUTERS

Frans president François Hollande kondigde gisteravond vrij verrassend geen kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen. Volgens een flash-opiniepeiling van Harris Interactive/Radio Monte Carlo staat 82 procent van de Fransen, uit alle lagen van de bevolking, achter die beslissing van de linkse president.

Volgens de Franse zender BFMTV kwam de aankondiging van Hollande in het Elysée aan als een donderslag. Niemand zou op de hoogte zijn geweest van de presidentiële beslissing.

Weg geplaveid voor Valls?

De peiling leert volgens BFMTV ook dat premier Manuel Valls, die zich nog geen kandidaat heeft gesteld voor de linkse voorverkiezingen, de favoriet in deze race is.

Overigens heeft Valls het nummer van zijn gsm gewijzigd toen Hollande zijn beslissing bekendmaakte, weet BFTMV. Dat zou erop moeten wijzen dat hij zijn ontslag als premier voorbereidt om een gooi te doen naar de nominatie van links voor het Elysée.

(Belga/SK)

Onze partners