36 Belgen in zwaarst getroffen gebieden op Filipijnen

10/11/13 om 16:09 - Bijgewerkt om 19:28

De federale overheid heeft weet van minstens 36 Belgen die zich bevinden of bevonden in de gebieden op de Filipijnen die het zwaarst werden getroffen door de tyfoon Haiyan.

36 Belgen in zwaarst getroffen gebieden op Filipijnen

© ImageGlobe

'De situatie verandert van uur tot uur, maar er is tot dusver geen weet van Belgische slachtoffers of vermisten', zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken.

Hulpverleners vrezen dat er tienduizenden doden zijn na de verwoestende doortocht van de tyfoon Haiyan. De tyfoon heeft ook bijna 500.000 mensen uit hun huizen gedreven.

Geen contact

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft weet van 800 Belgen die bijna permanent op de Filipijnen wonen. 'We hebben die allemaal proactief gecontacteerd en van een honderdtal hebben we nog geen teken van leven gekregen. Dat kan om diverse redenen zijn: de communicatie op de Filipijnen verloopt heel erg moeizaam of ligt volledig plat, de mensen willen om privacyredenen niet gecontacteerd worden of hun contactgegevens zijn veranderd', aldus Vandeweyer.

Minstens 36 Belgen bevinden of bevonden zich in de zwaarst getroffen regio's.

Noodnummer

Intussen opende Buitenlandse Zaken het callcenter van het crisiscentrum (02 501 40 00). Vandaag had Buitenlandse Zaken weet van een 230 à 240 Belgen met wie men geen contact had. Rond 18 uur waren er meer dan 70 gelokaliseerd. 'Dat aantal varieert voortdurend', aldus Vandeweyer.

Ongeveer de helft van die 243 Belgen komt voor op de lijst van Buitenlandse Zaken, de andere helft zijn mensen van wie ongeruste familieleden in België geen contact meer hadden. Vandeweyer benadrukt dat het niet gaat om vermisten. (Belga/KVDA)

Onze partners