'35 jihadisten van IS gedood bij bombardementen'

04/10/14 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

Minstens 35 jihadisten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zouden zijn gedood bij bombardementen. Ook de eerste VS-soldaat kwam om in Irak. Turkije en de VS zitten ondertussen in een ruzietje verwikkeld na beschuldigingen van de VS dat Turkije verantwoordelijk is voor de opkomst van IS.

'35 jihadisten van IS gedood bij bombardementen'

Een Amerikaanse Force B-1B Lancer tankt bij in de vlucht. Het toestel is op weg om luchtbombardementen uit te voeren in Syrië. © BELGAIMAGE

Minstens 35 jihadisten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in het noorden en noordoosten van Syrië omgekomen bij bombardementen van de door de VS geleide 'coalitie'. Dat meldt zaterdag de vanuit Londen opererende anti-Assadsite SOHR (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten).

Dertig jihadisten kwamen om nabij Shadadi in de provincie Hassakeh en vijf anderen bij raids in de omgeving van de belegerde Koerdische stad Kobane, in de provincie Aleppo, aldus het SOHR.

Aan de zijde van internationale coalitie viel de eerste dode: een Amerikaanse soldaat. De marinier sprong uit een vliegtuig toen dit toestel kort na opstijgen in de Perzische Golf dreigde neer te storten.

Het troepentransport van het type V-22 Osprey kon toch nog een noodlanding maken, maar de soldaat bleef vermist en werd dood verklaard. 'Alle militaire operaties zijn riskant', zei de woordvoerder van het Pentagon John Kirby, die voorts zijn medeleven betuigde met de nabestaanden. Een andere soldaat sprong ook uit het vliegtuig toen het dreigde fout te lopen maar hij werd wel in veiligheid gebracht.

Duitsland wil militaire bijdrage verhogen

Duitsland wil zijn militaire bijdrage aan de strijd tegen de terreurbeweging IS gevoelig gaan verhogen. Gedacht wordt onder andere aan de oprichting van een militair opleidingscentrum in de Iraaks-Koerdische hoofdstad Erbil, deelname aan de opleiding van de reguliere Iraakse strijdkrachten en het sturen van Bundeswehr-officieren. Alle initiatieven betreffen Noord-Irak; enig optreden in Syrië blijft taboe.

Sjiitische milities staan op een vernietigd voertuig van de Islamtische Staat.

Sjiitische milities staan op een vernietigd voertuig van de Islamtische Staat. © Reuters

Berichten daaromtrent werden zaterdag bevestigd door het Duitse ministerie van Defensie. Berlijn gaat daarmee in op de vraag van de VS aan de bondgenoten om deel te nemen aan de 'strijd tegen de IS'. Momenteel beperkt de Duitse inzet zich tot wapenleveringen aan de Iraaks-Koerdische strijders, de Peshmerga. Zenuwcentrum voor de 'strijd tegen de IS' is de stad Tampa, in Florida. Daar zijn ook twee Duitse verbindingsofficieren aanwezig.

Haar in de boter tussen Turkije en VS

Ondertussen zit een haar in de boter tussen de VS en Turkije. Dat omdat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei dat de grote bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten een grote verantwoordelijkheid dragen in de opkomst van IS. Dat zei hij in een toespraak tot studenten in de Kennedy School in Harvard.

In hun drang om de Syrische president Bashar Assad te onttronen, hebben zij extremisten gesteund met (veel) geld en wapens. Zelf pleiten de Verenigde Staten in deze onschuldig: zij steunen enkel de - weinig zichtbare - 'gematigde oppositie' in Syrië.

'Onze bondgenoten in de regio waren ons grootste probleem in Syrië', zei Biden. Behalve de vijf fundamentalistische Golfmonarchieën doelde de rechterhand van president Obama ook op Turkije.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden. © BELGAIMAGE

Merkwaardig genoeg zijn dat nu de belangrijkste bondgenoten geworden in de 'coalitie' die met bommencampagnes in Irak en Syrië is begonnen tegen de 'opmars van de IS', meteen een strijd van soennitische regimes tegen soennitische terroristen.

Door hun drang om Assad ten val te brengen, hebben landen als Turkije, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een 'oorlog bij volmacht' ontketend tussen de soennieten en de sjiieten. Die sjiieten zitten ook voor de VS in het verkeerde kamp: Assad, Iran en de Libanese Hezbollah.

Biden wast Amerikaanse handen in onschuld

Volgens Biden slaagde Washington er niet in, de bondgenoten in het Midden-Oosten te overtuigen om de bewapening en financiering van de extremisten te stoppen. Op die manier waste hij de Amerikaanse handen in onschuld voor de tot een regionaal conflict uitgegroeide burgeroorlog.

'Nu' blijkt immers, aldus Biden, dat Riyad, Ankara en anderen 'extremisten van al-Nusra en al-Qaida' hebben bevoorraad. En blijkbaar was de brutaliteit van de nieuwkomer ISIS (intussen IS of Daesh) nodig om tot dat inzicht te komen.

Biden: 'Erdogan kwam tot inzicht dat zijn beleid tegen Syrië fout was'

Nog steeds volgens Biden is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onlangs tot 'het inzicht' gekomen dat zijn beleid jegens Syrië fout zat. 'We hebben teveel mensen (extremistische strijders, nvdr) doorgelaten en nu proberen we onze grens (met Syrië, nvdr) af te sluiten', zou Erdogan onlangs tegen Biden hebben gezegd.

'35 jihadisten van IS gedood bij bombardementen'

© reuters

Erdogan reageerde scherp op de verwijten van Biden, als zou Turkije één van de VS-bondgenoten zijn die 'het terrorisme', in casu IS, in Syrië hebben geïntroduceerd door het financieren en bewapenen van 'terroristen'.

'Niemand mag Turkije van zoiets beschuldigen', zei een verontwaardigde Turkse president, gevraagd naar een reactie op de uitspraken van de Amerikaanse nummer twee. Nochtans had Biden zijn kritiek afgezwakt door de Turken 'onze grote vrienden' te noemen en Erdogan een 'oude vriend'.

Erdogan eist excuses

Erdogan, die ook ontkent mea culpa te hebben geslagen over een foutief beleid ter zake, eist 'excuses' van Biden. Volgens de president hebben buitenlandse strijders 'nooit' gebruikgemaakt van Turkije 'om met hun zware wapens Syrië binnen te komen', een uitspraak die haaks staat op de vele getuigenissen over de opleidingskampen in Turkije voor jihadisten en het verblijf in Turkije van vele, zij het 'gematigde', Syrische oppositieleden.

Goudmijn voor Amerikaanse defensie-industrie

Intussen blijkt de campagne tegen IS in Irak en Syrië een goudmijn voor de Amerikaanse defensie-industrie. Met name Raytheon, leverancier van de Tomahawk-kruisraketten, maakt flinke winsten. Maar ook Lockheed Martin en Northrop Grumman exploderen op de NYSE.

Onze partners