34 doden bij bloedige aanslag in treinstation in China

02/03/14 om 08:41 - Bijgewerkt om 12:27

Bij een aanslag in een station Kunming, de hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan, zijn 34 doden doden en rond de 130 gewonden gevallen.

34 doden bij bloedige aanslag in treinstation in China

© Reuters

Meer dan tien in het zwart geklede mensen vielen het station van Kunming, de hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan (zuiden), binnen. Gewapend met lange messen vielen ze de mensen aan. Het was een "georganiseerde, opzettelijke en brutaal uitgevoerde terroristische overval", zeggen de autoriteiten.

Alles wijst in de richting van een aanslag door Oeigoerse separatisten. Er is sprake van een "geplande terreuraanslag". Ook de Chinese staatsomroep noemde de aanval een daad van terreur. De Oeigoeren zijn een voornamelijk islamitische minderheid van zowat 8 miljoen mensen in de Chinese provincie Xinjiang (zuidwesten).

De politie heeft vier van de daders doodgeschoten. Naar meerdere daders wordt nog gezocht. Staatshoofd en partijleider Xi Jinping veroordeelde de daad van geweld en riep op tot strijd tegen het terrorisme. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de aanslag al.

Een woordvoerder van het in München gevestigde Wereldcongres van de Oeigoeren wilde geen rechtstreeks commentaar geven op de beschuldigingen, maar benadrukte dat aanvallen op burgers niet gerechtvaardigd kunnen worden. Hij eist een transparant onderzoek van het bloedbad. Het mag niet tot meer repressie van de Oeigoeren in China leiden.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners