31 Amerikaanse ex-generaals vragen sluiting van Guantánamo

22/01/14 om 01:54 - Bijgewerkt om 01:54

31 gepensioneerde generaals hebben VS-president Barack Obama gevraagd om alles te doen om het terreurstrafkamp in Guantánamo te sluiten. Ze willen onder andere dat gedetineerden versneld naar huis gestuurd worden.

31 Amerikaanse ex-generaals vragen sluiting van Guantánamo

Het Amerikaanse terreurgevangenenkamp in Guantánamo Bay (Cuba) © REUTERS

Dat blijkt uit een brief die is gepubliceerd door de NGO Human Rights First. De gewezen opperofficieren begroeten de wil van president Barack Obama om een einde te stellen aan de gevangenis op de Amerikaanse enclave in Cuba. Ze wijzen er op dat Guantánamo de Amerikaanse belangen niet dient.

Bij de ondertekenaars bevinden zich onder meer de gewezen commandant van de Marines, generaal Charles Krulak, de gewezen stafchef van de luchtmacht, generaal Merrill McPeak en de ex-bevelhebber van de Amerikaanse strijdmachten in het Midden-Oosten, generaal Joseph Hoar.

De 31 ex-militairen woonden dinsdag precies vijf jaar geleden de ondertekening bij, in het Witte Huis, door president Barack Obama van de eerste decreten voor de sluiting van Guantánamo en de veroordeling van foltering. De sluiting van het terreurgevangenenkanp was in 2008 een van Obama's grote verkiezingsbeloftes. Hij maakte die nooit waar.

Van de 779 oorspronkelijk naar Guantánamo gestuurde gedetineerden blijven er nog zowat 155 opgesloten in het complex. (Belga/TV)

Onze partners