300 miljoen mensen in India getroffen door stroompanne

30/07/12 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

Bij een van de grootste blackouts in meer dan tien jaar zitten in India zo'n 300 miljoen mensen in het donker.

300 miljoen mensen in India getroffen door stroompanne

© Reuters

Volgens schattingen werden meer dan 300 miljoen mensen in de deelstaten Punjab, Haryana, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan, Jammu en Kasjmir getroffen.

In de hoofdstad New Delhi en in zes deelstaten stonden vele treinen stil, ziekenhuizen en bedrijven moesten hun noodgeneratoren inschakelen.

Pendelaars in de hoofdstad moesten lange tijd wachten, omdat de metro tijdelijk stilstond. Verkeerslichten vielen uit en zorgden voor verkeerschaos in de steden. De internationale luchthaven van New Delhi bleef dankzij noodgeneratoren open.

Ook de watervoorziening werd in enkele regio's onderbroken.

Energiecrisis

Reden voor de blackout zou overbelasting geweest kunnen zijn, zei minister van Energie Sushil Kumar Shinde. De staten zouden meer energie verbruikt hebben dan ze mogen. Een onderzoek werd ingeleid.

Stroompannes komen in India wel vaker voor, maar deze blackout is een van de zwaarste stoompannes sinds 2001 en gaat gepaard met een energiecrisis in India. Het land kampt met een groot energietekort deze zomer en een verouderd elektriciteitsnet.

De Indiase premier Manmohan Singh zegt al langer dat India een beroep zou moeten doen op kernenergie, maar de bouw van enkele kerncentrales wordt door de lokale oppositie tegengehouden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners