30 miljoen dollar voor wie daders MH17 noemt

17/09/14 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Een Duits recherchebureau belooft een beloning van 30 miljoen dollar aan wie de daders kan noemen van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne.

30 miljoen dollar voor wie daders MH17 noemt

© REUTERS

Het Duitse bedrijfsrecherchebureau Wifka heeft een beloning van 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) uitgeloofd voor wie de daders weet te noemen van het neerhalen van het Maleisische passagiersvliegtuig op vlucht MH17. Wifka wil ook weten wie de opdrachtgevers waren, waar de daders nu zijn en wie hen beschermt, zo staat op de website van het bedrijf.

Nieuwe identiteit

Wifka zegt er niet bij wie zijn opdrachtgevers zijn. Wel vermeldt het recherchebureau dat informatieverstrekkers een nieuwe identiteit wordt aangeboden. Dat is een belofte die op een legale manier doorgaans alleen door staten kan worden gedaan, in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma.

Volgens het Duitse zakenblad Capital, dat als eerste over de beloning berichtte, gaat het om het hoogste bedrag ooit. Voor Osama bin Laden hadden de Verenigde Staten 25 miljoen dollar over.

Absolute vertrouwelijkheid

Directeur Josef Resch van Wifka zei tegen Capital dat hij zelf de identiteit van de opdrachtgevers niet kent. Hij heeft in diverse landen ontmoetingen met tussenpersonen gehad. Een van hen sprak met een Zwitsers accent. De beloning is gedeponeerd bij een bank in Zwitserland.

Wifka belooft tipgevers 'absolute vertrouwelijkheid'. Belangstellenden wordt geadviseerd contact op te nemen via een advocaat en niet onnodig details te noemen aan de telefoon of via e-mail. (Belga/WB)

Onze partners