3 steden met desastreuze aardbevingen in vooruitzicht

29/04/15 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:26

De aardbeving die het Nepalese Kathmandu raakte, had een extreem vernietigende kracht. Maar seismologen vrezen voor het lot van andere plaatsen gevoelig aan het verwoestende fenomeen: 'Als zo'n hoeveelheid kinetische energie in een grote stad gedumpt wordt, zullen slechte dingen gebeuren.'

3 steden met desastreuze aardbevingen in vooruitzicht

Nepal © Reuters

De aardbeving in Nepal afgelopen weekend maakte tot nu toe meer dan 5.000 doden en meer dan 10.000 gewonden. Honderdduizenden zouden ontheemd zijn en reddingsacties zijn nog steeds aan de gang om mensen vanonder het puin te halen.

Maar voor seismologen kwam de aardbeving niet echt als een verrassing. De kwetsbare locatie van Nepal - waar twee tektonische platen elkaar raken - en de zwakke economie zouden volgens experten op Time.com vroeg of laat tot een ramp geleid hebben.

De aardbeving die het Nepalese Kathmandu raakte, had een extreem vernietigende kracht. Seismologen wijzen echter op meerdere plaatsen ter wereld gevoelig aan zulke aardbevingen. 'Als zo'n hoeveelheid kinetische energie in een grote stad gedumpt wordt, zullen slechte dingen gebeuren', zegt seismoloog aan de Universiteit van Stanford Gregory Beroza tegen Time.

1. Teheran

Teheran

Teheran © Reuters

De Iraanse hoofdstad ligt op verschillende grote breuklijnen. Bovendien werd Teheran gebouwd op vrij nieuw sediment dat de gebouwen niet goed ondersteunt bij een aardbeving en zijn de gebouwen zelf ook niet aan het probleem aangepast.

In een poging een catastrofe te vermijden in het geval van een grote aardbeving gaf Iran in 2010 financiële impulsen om 5 miljoen inwoners ertoe aan te zetten Teheran te verlaten. Maar de stad is blijven groeien: terwijl er in 2006 ongeveer 7,8 miljoen inwoners leefden, waren dat er volgens World Population Review in 2014 zo'n 8,3 miljoen op een oppervlakte van 1.500 vierkante kilometer.

Het risico op een aardbeving in de Iraanse hoofdstad is groot: het gaat over 90 procent kans op een beving van 6.0 of hoger op de schaal van Richter binnen de komende decennia, zo berichtte Reuters in 2010.

2. Istanbul

Istanbul

Istanbul © Reuters

Turkije heeft geïnvesteerd in het retrofitten van openbare gebouwen in Istanbul, met meer dan 14 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Maar de meeste inwoners leven nog steeds in snel gebouwde woningen die niet voldoen aan de voorschriften, schrijft Time.com.

Een studie uit 2000 gaf aan dat er meer dan 60 procent kans is op een aardbeving met een magnitude van 7.0 tegen 2030 in de Turkse stad. In 1999 trof een aardbeving van 7.6 op de schaal van Richter de provincie Kocaeli, zo'n 120 kilometer van Istanbul, wat in de grootstad alleen bijna 1.000 dodelijke slachtoffers maakte. Bij een gelijkaardige beving in het stadscentrum zouden volgens de nieuwssite heel wat meer doden vallen. Uit een rapport van de Wereldbank blijkt dat doorheen de 20ste eeuw meer dan 100.000 doden vielen bij aardbevingen in Turkije.

3. Los Angeles

Los Angeles

Los Angeles © Reuters

Met ongeveer 3,8 miljoen inwoners is Los Angeles, na New York, de tweede grootste stad van de Verenigde Staten. De stad beschikt over heel wat middelen om een humanitaire ramp ten gevolge van een aardbeving te voorkomen. Maar dat maakt het niet minder waarschijnlijk dat een aardbeving de stad kan treffen.

De regio zou meer dan 66 procent kans hebben op een beving met een magnitude van 6.7 of hoger en dat voor 2038. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Geological Society (USGS).

De Northridge-aardbeving in LA - 6.7 op de schaal van Richter - in 1994 maakte 57 doden en veroorzaakte zo'n 20 miljard dollar aan schade, aldus Time. Wat volgens het online magazine echter zorgwekkender is, is de 7 procent kans op een aardbeving met magnitude 8.0 binnen de komende 30 jaar. Het USGS schat dat er bij een magnitude van 7.8 zo'n 1.800 doden en 50.000 gewonden zouden vallen met een schade van 200 miljard dollar. (WB)

Lees meer over:

Onze partners