3 Navo-soldaten omgekomen bij zelfmoordaanslag taliban

16/09/14 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Bij de eerste aanslag in weken in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn drie Navo-soldaten omgekomen. De taliban heeft de verantwoordelijkheid al opgeëist.

3 Navo-soldaten omgekomen bij zelfmoordaanslag taliban

© AFP

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn drie soldaten van de Isaf, de door de Navo geleide internationale troepenmacht, omgekomen. Nog eens 13 burgers raakten gewond. Dat laat de Isaf weten in een verklaring.

Zoals gebruikelijk maakt de Navo de nationaliteit van de soldaten niet bekend. Eerder liet de Navo-troepenmacht weten dat bij de aanslag vier soldaten waren omgekomen.

Politiewoordvoerder Hashmat Stanekzai zei eerder al dat zeker 13 burgers gewond geraakt zijn bij de aanslag, op de weg naar de luchthaven van Kaboel en op een paar honderd meter van de Amerikaanse ambassade. Ruim 20 in de buurt geparkeerde voertuigen raakten beschadigd.

Eerste aanslag in weken

De taliban heeft de verantwoordelijkheid van de aanslag al opgeëist. In hun boodschap laten ze weten een groot aantal buitenlandse soldaten gedood te hebben. Maandag nog kwam een andere Navo-soldaat om toen 'een persoon die een uniform droeg van het Afghaanse leger zijn wapen richtte op Isaf-soldaten' in het westen van Afghanistan. Het is de eerste aanslag in weken in de Afghaanse hoofdstad.

Nog geen opvolger president

Er bestaat nog altijd geen duidelijkheid over wie de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, drie maanden geleden, gewonnen heeft en huidig president Hamid Karzai opvolgt. De twee kandidaten, Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani, blijven allebei de overwinning opeisen. De door de Navo geleide coalitie is nog altijd van plan zich voor het einde van het jaar terug te trekken uit Afghanistan. (Belga/WB)

Onze partners