3 jaar burgeroorlog leidt Syrië 30 jaar terug in de tijd

Al-Mujahideen-strijders in Syrië. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Drie jaar burgeroorlog heeft Syrië dertig jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Of hoe het land nooit meer hetzelfde zal zijn. ‘De kans op heropbouw glijdt elke dag weer een beetje verder weg’, klinkt het bij een VN-vertegenwoordiger in het land.

De ooit veelbelovende Syrische economie kreeg enorme klappen door de aanhoudende en brutale burgeroorlog. Economen vrezen dat het land daar nooit van zal herstellen, aldus Agence France-Presse.

‘Decennium aan ontwikkeling verloren’

‘Syrië zoals het ooit was, zal nooit meer bestaan’, zegt Bassel Kaghadou tegen AFP. Hij is een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties die oplossingen zoekt voor het herstel van de Syrische samenleving en economie. ‘De economie zal kleiner zijn en de bevolking ook.’

‘We hebben een decennium verloren op vlak van ontwikkelingsindicatoren en de economie is terug naar het niveau van de jaren ’80 herleid’, aldus Kaghadou. Voor het conflict in Syrië uitbrak, had het land een groter bruto binnenlands product dan landen als Tunesië en Jordanië. En het had een goede reputatie als het op menselijke ontwikkeling zoals gezondheid en educatie aankwam.

Maar naar aanleiding van de burgeroorlog opgelegde sancties, stellen de overheid voor dalende inkomsten en een stijgende afhankelijkheid van buitenlandse hulp van belangrijke bondgenoten Iran en Rusland.

’90 procent minder import en export’

Teheran heeft Damascus afgelopen jaar twee kredieten aangeboden van in totaal 4,6 miljard dollar voor de aankoop van energie en tarwe. Moskou bood dan weer tussen de 300 en 327 miljoen dollar aan, waarvan vermoedelijk een deel opgeheven schuld is.

Volgens experts zullen noch Iran, noch Rusland Syrië – waar de uitgaven gedaald zijn door de exodus van meer dan drie miljoen Syriërs en een influx van internationale hulpfondsen – laten vallen

Syrië kampt met enorme inflatie, de helft van de bevolking zit zonder werk en ook de internationale handel gaat eronder door (volgens cijfers van de VN daalden zowel import als export met meer dan 90 procent). Het geweld dat volgde op het neerslaan van protesten door de overheid, leidde ertoe dat investeerders het land ontvluchtten en belangrijke infrastructuur vernietigd werd.

‘De olieproductie staat bijna stil. De inflatie is van 4 procent in juni 2011 gestegen tot meer dan 120 procent in augustus 2013 en schommelde in mei 2014 nog rond de 50 procent’, verklaart May Khamis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Centraal-Azië en het Midden-Oosten aan AFP.

Veel bedrijven vermijden volgens AFP ook actief te zijn in Syrië, omdat ze reputatieschade vrezen. ‘Veel bedrijven willen niet in Syrië werken omwille van de mogelijke gevolgen, bijvoorbeeld voor hun werk in de Verenigde Staten of elders’, zegt Jihad Yazigi, hoofdredacteur van de economische nieuwssite The Syria Report. ‘De overheid heeft geen waardig inkomen meer.’

‘Prijs brood, suiker en rijst meer dan verdubbeld’

In een reactie op de dalende inkomsten, heeft de regering een aantal besparingsmaatregelen genomen. Zo werden veel subsidies geschrapt. Dat heeft de kostprijs van brood met ongeveer 70 procent de hoogte ingeschoten, de prijs van suiker en rijst is verdubbeld en ook elektriciteit en water kosten aanzienlijk meer, verduidelijkt Yazigi aan het persagentschap.

‘De overheid importeert enkel nog wat ze absoluut noodzakelijk acht: voeding en wapens’, voegt een anonieme econoom daaraan toe. Het regime steunt bovendien op gegoede zakenmannen die de lonen van militanten die voor de regering strijden, uitbetalen en importeert ook olie voor de verkoop aan private organisaties, zo meent dezelfde econoom.

Daarnaast is een informele oorlogseconomie ontstaan met omkoperij aan checkpoints, dwangsommen om de vrijlating van gevangenen te verzekeren en plunderingen door pro-Assad-milities. Toch is het niet duidelijk of de overheid rechtstreeks voordeel haalt uit de handeltjes of slechts de ogen sluit voor aanhangers en werknemers.

‘Generatie zonder opleiding’

In elk geval verwacht het VN-programma van Kaghadou dat er minstens een decennium nodig zal zijn om het land na de oorlog weer op te bouwen. Syrië zal dan geconfronteerd worden met een ‘enorm verlies aan menselijk kapitaal’ en een generatie met onvolkomen opleidingen. Bovendien beperkt zijn werk zich volgens AFP tot het theoretische aspect, met het voorlopig ontbreken van elke mogelijke oplossing voor het conflict. ‘De kans op heropbouw glijdt elke dag weer een beetje verder weg’, besluit Kaghadou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content