'25 miljoen dollar voor Bashar Al-Assad'

18/09/12 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Een bevelhebber van het Vrije Syrische Leger heeft een beloning van 25 miljoen dollar uitgeloofd voor wie de Syrische president Bashar Al-Assad "dood of levend" te pakken kan krijgen

'25 miljoen dollar voor Bashar Al-Assad'

© Reuters

Een bevelhebber van het Vrije Syrische Leger heeft een beloning van 25 miljoen dollar uitgeloofd voor wie de Syrische president Bashar Al-Assad "dood of levend" te pakken kan krijgen, zo heeft het Anatolische persbureau gemeld. Wie de bevelhebber van het rebellenleger is, is er niet aan toegevoegd. Het geld komt uit schenkingen van zakenlui die Al-Assad niet genegen zijn. Volgens inwoners van de noordelijke Syrische metropool Aleppo zijn daar in de rebellenwijken bij het ochtendgloren zware gevechten uitgebroken. De strijd barstte los in het zuidwestelijke Boestan al-Kasr en de naburige wijk Izaa. Het regeringsleger bombardeerde beide wijken. Daarna startten er gevechten in het meer zuidelijke Soekkari.

Bij een bombardement op de oostelijke wijk Sakhoer zijn twee burgers omgekomen. Volgens het "Syrische Observatorium voor de Mensenrechten" zijn deze week doorheen het hele land al minstens 137 mensen gedood onder wie 72 burgers.

Naar school

In Syrië is ook het nieuwe schooljaar begonnen. Maar, geciteerd door de VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef, er zijn volgens de Syrische regering 2.072 van de 22.000 scholen in het land beschadigd of totaal verwoest. Daarnaast zijn er 600 scholen niet beschikbaar voor schoolkinderen omdat er tijdelijk vluchtelingen in wonen. Door het geweld van de voorbije maanden kwamen ongeveer 90 leerkrachten om het leven.

Om een einde te kunnen maken aan het bloedvergieten werkt de nieuwe VN-gezant koortsachtig aan een plan voor nauwe samenwerking met de regionale machten. Mogelijk zal Lakhdar Brahimi binnenkort opnieuw naar Syrië reizen voor een gesprek met Al-Assad. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners