22 priesters gedood in 2013: dubbel zoveel als in 2012

03/01/14 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

In 2013 zijn 22 priesters en lekenpriesters gedood in de wereld. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2012 toen er 13 werden gedood.

22 priesters gedood in 2013: dubbel zoveel als in 2012

De politie van Eureka (Californië) onderzoekt de moord op priester Eric Freed. © REUTERS

In 2013 zijn 22 priesters en lekenpriesters gedood in de wereld. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2012 toen er 13 werden gedood. Dat heeft het Vaticaanse persagentschap Fides gemeld.

Vorig jaar stierven 19 priesters, een kloosterzuster en twee leken een gewelddadige dood. Verdeeld per continent werden er 15 priesters gedood in Amerika (7 in Colombia, 4 in Mexico en telkens 1 in Brazilië, Venezuela, Panama en Haïti). In de nacht van, 31 december 2013 op 1 januari 2014 werd ook nog de Amerikaanse priester Eric Feed dood geslagen, wat de balans technisch gezien op 23 brengt. Feed werd dood teruggevonden in zijn kerk in Eureka, Californië.

In Afrika werd een 1 priester gedood in Tanzania, 1 kloosterzuster op Madagascar en 1 leek in Nigeria.

In Azië vielen er 3 doden: 2 priesters, 1 in India en 1 in Syrië, en 1 leek in de Filippijnen.

In Europa kwam 1 priester gewelddadig om, namelijk in Italië.

Fides drukt nog haar bezorgdheid uit over priesters die op vandaag in gevaar zijn. Zo is er sprake van drie Congolese priesters die in Noord-Kivu ontvoerd werden en een Colombiaanse priester die al maanden verdwenen is.

Ook het conflict in Syrië 'spaart de christenen niet', zo klinkt het. Fides heeft 'al lang' geen nieuws van de Italiaanse Jezuïet Paul Dall'Oglio, de twee bisschoppen van Aleppo.

De Franse president Francois Hollande (L) verwelkomt priester Georges Vandenbeusch bij zijn terugkomst in Frankrijk. Vandenbeusch werd in Kameroen ontvoerd.

De Franse president Francois Hollande (L) verwelkomt priester Georges Vandenbeusch bij zijn terugkomst in Frankrijk. Vandenbeusch werd in Kameroen ontvoerd. © REUTERS

Goed nieuws was er voor de in Kameroen residerende Franse priesterGeorges Vandenbeusch die vrijgelaten werd na een ontvoering. Hij werd het slachtoffer van een van de vele aanvallen op Franse doelen, als vergelding voor de Franse militaire interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

'Moreel verval'

De meeste van de 22 gedode priesters kwamen om het leven bij pogingen om hen te bestelen. Sommigen werden brutaal aangevallen, 'een teken van moreel verval, economische en culturele armoede'.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners