'208 doden en 108 kinderen ontvoerd bij aanval in Ethiopië'

18/04/16 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:32

In Ethiopië kwamen volgens de overheid 208 personen om het leven bij een gewapende aanval nabij de grens met Zuid-Soedan.

'208 doden en 108 kinderen ontvoerd bij aanval in Ethiopië'

Grazend vee in Ethiopië © Reuters

In Ethiopië zijn 208 burgers gedood door gewapende strijders bij de grens met Zuid-Soedan. Ook zouden er 108 kinderen ontvoerd zijn, meldt Reuters. Het geweld vond plaats bij de stad Gembella, in het zuidwesten van het land.

De aanval gebeurde vrijdag, maar de overheid communiceerde zondag pas voor het eerst over het nieuws. Intussen is het dodental al opgelopen tot 208 en 75 gewonden. 'De aanvallers ontvoerden 108 kinderen en stalen zo'n 2.000 dieren', aldus Getachew Reda, een woordvoerder van de regering. Andere bronnen spreken van een tiental vermiste kinderen.

Burgeroorlog

De daders behoorden tot de Zuid-Soedanese Murle-stam. Die voert regelmatig aanvallen uit in de omgeving om vee te stelen. Maar zelden zijn de aanvallen van deze schaal. In de buurt van Gambella, op 50 kilometer van de grens met Zuid-Soedan, wonen Ethiopiërs van de Nuer-stam, maar ook zo'n 272.000 Zuid-Soedanezen op de vlucht voor de burgeroorlog in hun land.

Volgens de Ethiopische autoriteiten is het leger achter de aanvallers aan gegaan en zijn een groot aantal van hen gedood. Er zou geen link zijn tussen de aanvallers en de Soedanese regering of rebellengroepen die strijden tegen het bestuur in Juba. (AVE)

Onze partners