2012 belooft opnieuw moeilijk jaar voor Lampedusa

© Reuters

Van Berlusconi’s loze beloften tot de totale verschrompeling van het toerisme, 2011 was een bewogen jaar voor het Italiaanse vluchtelingeneiland Lampedusa en 2012 dreigt ook niet voorspoediger uit te draaien.

Met de komst van de Arabische lente vond een enorme exodus uit Noord-Afrika plaats. Tienduizenden vluchtelingen trachtten hun geluk in betere oorden te zoeken, al ging die reis niet zonder slag of stoot. In Europa lijkt het gras altijd groener, dat verklaart waarom zo’n 53.000 vluchtelingen het Italiaanse eiland Lampedusa als tussenstop aandeden, halfweg tussen Afrika en Sicilië, om zo het Europese vasteland te bereiken. 53.000, dat is meer dan 10 keer het aantal Lampedusanen. De ligging was vooral voor Tunesiërs gunstig en daarom werd het eiland een van de populairste vluchtelingenbestemmingen tijdens de Arabische lente. Maghrebijnen, Sudanezen en Somaliërs stroomden massaal toe in afgeladen boten, ontsnappingspogingen die heel wat vluchtelingen het leven gekost hebben.

Het collectieve geheugen

Het rampenjaar voor Lampedusa wordt uitgedrukt in 2 getallen en 12 foto’s en verder niets. De twee sleutelgetallen verwijzen naar de donderwolk boven de toerismesector (-60%) en naar het aantal ‘lastposten’ die het eiland bereikten (53.000). Twaalf foto’s bieden een geromantiseerde situatieschets op de fotokalender van 2012 van de kustwacht: dramatische beelden die de helden van de kustwacht vieren terwijl ze een vluchteling uit het water vissen. De enige herinneringen in het collectieve geheugen. Enige vorm van nuance en de duidelijk zichtbare gevolgen worden vergeten. Er heerst onzekerheid door de economische situatie, onzekerheid door de wankele veiligheid. De enige zekerheid die het eiland domineert, is dat er nog boten zullen aanmeren en Lampedusa zijn status van vluchtelingeneiland nog lang niet kwijt is.

Niemand schijnt zich ervan bewust te zijn dat de laatste lading vluchtelingen slechts drie weken geleden, op 16 december, aankwam op het eiland. Zo’n 150 nieuwelingen bevroren 4 uur lang aan een steiger en moesten dan op goed geluk op zoek naar een slaapplaats. Het opvangcentrum heeft zijn deuren gesloten, vrijwilligers zijn weer naar huis, de politie verminderde haar aanwezigheid. De migratiestroom negeren doet het probleem niet weggaan. Vorig jaar begon de toevloed in januari en de lokale politie ziet geen reden waarom dit jaar geen nieuwe boten zouden aanmeren. Zolang de protesten in de Arabische landen bloedig neergeslagen worden, zullen mensen het geweld blijven ontvluchten en zal Lampedusa nog meer bezoekers krijgen. Desondanks neemt Italië geen maatregelen om deze nieuwe, voorspelbare noodtoestand het hoofd te bieden.

De trucjes van Berlusconi

In een poging om Lampedusa weer in een toeristische trekpleister om te toveren, speelde Silvio Berlusconi, voormalig Italiaans staatshoofd, de hoofdrol in een reclamespotje dat het ‘Magische Italië’ moest promoten. Toen dat zijn doel miste, richtte hij zich rechtstreeks tot de toeristen door te verkondigen dat Lampedusa op weg was om het nieuwe Portofino, het mooiste Italiaanse havenstadje dat vooral bij de elite in de smaak valt, te worden. Nadat die uitspraak op veel ongeloof was gestoten, kocht Il Cavaliere in alle haast ’s nachts op het internet een villa op het eiland om zijn woorden kracht bij te zetten. Villa Due Palme moet het sprookje van het veelbelovende eiland overtuigender maken. De Kaaiman probeerde ook de Lampedusanen te paaien door aan te geven dat een Nobelprijs voor de vrede op zijn plaats was voor Lampedusa.

Toch werpt de voormalige regering onder leiding van Berlusconi nog steeds een schaduw over het vluchtelingeneiland. Zo wordt er gefluisterd dat ex-minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni, allergisch aan solidariteit en immigranten, een voorspoedige immigratie in de weg stond. Hij zou mede mogelijk hebben gemaakt dat het opvangcentrum gedeeltelijk onbruikbaar werd verklaard en de plaatsen waar vrouwen en kinderen opgevangen werden zelfs volledig onbruikbaar. Bovendien kreeg de haven van Lampedusa de stempel “onveilige haven”, al zal een bureaucratische barrière de stromen vluchtelingen niet tegenhouden. (MVB)Bron: La Stampa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content