200 Gewonden bij botsing metro in Zuid-Korea

02/05/14 om 12:28 - Bijgewerkt om 14:47

Bij een botsing tussen twee metrostellen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn 200 mensen gewond geraakt, zo blijkt uit een nieuwe balans van de hulpdiensten.

200 Gewonden bij botsing metro in Zuid-Korea

Passagiers aan de overkant kijken naar de gebotste metrotoestellen. © Reuters

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het metrostation om 15.30 uur plaatselijke tijd. Een trein reed in op een andere die vermoedelijk vanwege mechanische problemen tussen twee stations was gestopt, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op gezag van de politie en de brandweer. Volgens de eerste elementen van het onderzoek zou bij de trein die op de andere is ingereden het automatische remsysteem niet hebben gewerkt, terwijl de bestuurder te laat de stilstaande trein had gezien. Hij remde wel manueel, maar de afstand was "te dicht" om een botsing te vermijden. De twee laatste wagons van de aangereden trein zijn ontspoord. De hulpdiensten hebben zowat duizend mensen uit de twee treinstellen geëvacueerd waarvan er uiteindelijk 200 met verwondingen moesten worden verzorgd. Op uitzondering van een oudere vrouw raakte niemand zwaargewond.

De ferry-ramp

De meeste verwondingen werden veroorzaakt omdat mensen vanuit de wagons op de sporen sprongen om uit de metrotoestellen te ontsnappen. Na het ongeluk volgde al snel een aankondiging dat niemand de toestellen mocht verlaten maar iedereen negeerde die boodschap en klom alsnog naar buiten, aldus het persagentschap Reuters.

Zo doet het ongeval sterk denken aan de gezonken ferry waarbij ongeveer 300 schoolkinderen vermist raakten. Ook toen werd hen verteld dat ze het schip niet mochten verlaten waardoor tal van schoolkinderen niet meer gered konden worden, iets waarvoor de Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye zich later verontschuldigde. (Belga/KVW)

Lees meer over:

Onze partners