20-jarige Brit ‘wilde Donald Trump vermoorden’

De jonge Brit wordt afgevoerd tijdens de Trump-meeting © REUTERS

In de Amerikaanse staat Nevada is een man in beschuldiging gesteld die geprobeerd had om een wapen te stelen van een politieagent, om de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te vermoorden.

Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

Volgens een klacht die maandag werd ingediend bij de rechtbank van Nevada, heeft Michael Sanford op zaterdag 18 juni geprobeerd om het wapen van een politieagent af te pakken bij een Trump-bijeenkomst un het Treasure Island Casino in Las Vegas, nadat hij eerst verklaarde dat hij een handtekening van Donald Trump probeerde te verkrijgen.

Hij werd overmeesterd door de veiligheidsdiensten en afgevoerd. Het publiek had de indruk dat het gewoon om een van vele protestacties tegen Trump ging. De jongeman wist nooit controle te krijgen over het wapen.

Woonde in auto

Sanford, die volgens het persagentschap Reuters 20 jaar is, en de Britse nationaliteit heeft, vertelde tijdens zijn verhoor dat hij het wapen probeerde af te pakken omdat dat hem de gemakkelijkste manier leek om aan een wapen te geraken om Trump dood te schieten. Hij had het plan om Trump te doden al meer dan een jaar in zijn hoofd, verklaarde hij.

Hij was anderhalf jaar geleden naar de VS gekomen, had een tijd in Hoboken, New Jersey, gewoond, alvorens met een auto naar Californië te rijden. De laatste tijd sliep hij in zijn auto. Zijn visum was al een poos verlopen.

Schietles

Volgens de klacht, die werd ingediend door een agent van de Secret Service, “had Stanford ook verklaard dat hij op voorhand gepland had om naar Las Vegas te komen om Trump te doden”. Indien hij daar niet in slaagde in Las Vegas, zou hij opnieuw proberen tijdens een Trump-rally in Phoenix (Arizona). Hij had voor die bijeenkomst al een ticket gereserveerd. De man was zich er bovendien van bewust dat hij maar één of twee kogels zou kunnen afschieten alvorens neergeschoten te worden door de politie, zo blijkt nog uit de gerechtelijke documenten. De politie bevestigde tot slot de verklaring van Sanford dat hij op 17 juni een schietbaan had bezocht om te oefenen met een 9-mm Glock pistool, “om te leren hoe hij zo’n wapen moest gebruiken”. Hij had 20 kogels afgevuurd.

Zijn moeder getuigde dat hij eerder psychische problemen had gehad, zoals anorexia en depressie.

Als presidentskandidaat geniet Donald Trump bescherming van de geheime dienst. Tijdens meetings moet alle bezoekers een metaaldetector passeren, wat het moeilijk maakt om een wapen binnen te smokkelen.

Trump en zijn campagne geven geen commentaar op het incident.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content