20 jaar cel voor moord op Russische oppositieleider Boris Nemtsov

© Reuters

De Tsjetsjeen Zaoer Dadajev is veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov in Moskou in 2015.

Zaoer loste de schoten op Boris Nemtsov. Vier andere mannen die met hem terechtstonden, kregen celstraffen tussen 11 en 19 jaar voor hun rol in de moord. De opdrachtgever voor de moord is echter nog niet gevat.De vijf Tsjetsjenen werden in juni allen schuldig verklaard.

De voormalige Russische vicepremier werd in februari 2015 doodgeschoten op een brug vlak bij het Kremlin. De vijf mannen stonden sinds oktober 2016 terecht voor de moord op Nemtsov. Een zesde man, de Tsjetsjeen Roeslan Moekhoedinov, werd in december 2015 geïdentificeerd als opdrachtgever, maar wordt nog altijd gezocht.

De naasten van Nemtsov beschuldigen de entourage van de autoritaire Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov, en zelfs Kadirov zelf, ervan achter de moord te zitten.

Zaoer Dadajev was lid van een elite-eenheid in het leger en stond onder het bevel van Kadyrov. De rechtbank nam hem zijn rang als luitenant af en verwijderde een eerdere erkenning voor moed.

Nemtsov was een grote tegenstander van president Vladimir Poetin. Hij werd doodgeschoten enkele dagen voor hij een grote optocht van de oppositie zou leiden en een controversieel rapport zou uitbrengen dat het Russische leger zou betrekken in het conflict in Oekraïne. Zijn dood veroorzaakte een schokgolf in de Russische politiek.

In het Westen werd de moord beschreven als een ‘afrekening’ van president Poetin, maar als politicus stelde Nemtsov, lid van de partij Unie van Rechtse Krachten, nochtans niet veel meer voor, met een populariteit van 1 tot 2 procent in de peilingen.

Partner Content