2.500 Cubanen zitten vast aan grens Nicaragua

23/11/15 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:47

Ongeveer 2.500 Cubanen zitten sinds midden november vast aan de grens van Costa Rica met Nicaragua. Ze zijn op weg naar de VS, maar Nicaragua geeft geen toestemming voor hun doorreis.

2.500 Cubanen zitten vast aan grens Nicaragua

Een voedselbedeling aan de grens van Costa Rica met Nicaragua. © REUTERS

In het noorden van Costa Rica wachten ongeveer 2.500 Cubanen in opvangcentra die de lokale overheden voorlopig hebben georganiseerd. Van de Costa Ricaanse overheid kregen ze de toestemming om door het land te reizen, maar Nicaragua sloot zijn grens en gaf geen groen licht.

Uittocht uit Cuba neemt toe

Cubanen die in de VS arriveren, krijgen automatisch een verblijfsvergunning. Dit jaar werd de uittocht uit Cuba groter als gevolg van de dooi in de relaties tussen Havana en Washington. Veel Cubanen vrezen dat hun voorkeursbehandeling in de VS zal verdwijnen of veranderen.

Dat Cubanen al jaren via Ecuador en Centraal-Amerika naar de VS trekken, bleef lang onopgemerkt. Tot begin november, toen de regering van Costa Rica maatregelen invoerde om de mensenhandel in te dijken. De stroom stokte, de ware omvang van de illegale migratie werd duidelijk. De Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken Manuel González spreekt van een crisis. "We hebben al lang gewaarschuwd voor de toename van Cubaanse migranten."

'Aangevallen, verkracht en bestolen'

"Dit wens je niemand toe, zelfs je ergste vijand niet", zegt Ignacio Valdés over zijn reis aan de Costa Ricaanse krant La Nación. "We zijn aangevallen, we moesten tussen Colombia en Panama in de zee springen, er zijn meisjes verkracht, de politie heeft ons bestolen."

Op 10 november heeft Costa Rica een netwerk opgerold dat migranten het land door smokkelde. Daarop begon het aantal Cubanen aan de zuidelijke grens toe te nemen. Costa Rica reikte daarop vergunningen van zeven dagen uit om het land door te reizen, naar Nicaragua. Maar Nicaragua sloot op 15 november zijn grens helemaal. 's Anderendaags ging de grens weer open maar Cubanen mochten het land niet meer in.

Morgen komen vertegenwoordigers van de Centraal-Amerikaanse landen en van Mexico, Ecuador en Colombia in El Salvador samen om een oplossing te zoeken voor de crisis. Een van de opties is het creëren van een humanitaire corridor naar de VS. De VS zelf zijn niet uitgenodigd op de conferentie, Cuba heeft zijn deelname nog niet bevestigd, zegt de Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken.

13.000 Cubanen in 2014

Volgens de Costa Ricaanse migratiediensten zijn vorig jaar ongeveer 13.000 Cubanen door het land gereisd op weg naar de VS. De mensensmokkelaars strijken tussen 6.500 en 12.000 euro per migrant op. De smokkelnetwerken vind je in heel Centraal-Amerika, zegt migratiedeskundige Carlos Sandoval van de Universiteit van Costa Rica. Ze transporteren ook mensen uit Centraal-Amerika zelf die naar de VS willen.

"Het paradoxale aan het creëren van een humanitaire corridor is dat dit gebeurt in een regio van emigranten", aldus Sandoval. "Uit Centraal-Amerika vertrekken elk jaar bijna 300.000 mensen naar de VS. De zaak van de Cubanen is niet meer dan een nieuw facet van wat dagelijkse realiteit is in Centraal-Amerika." (IPS/NSK)

Onze partners