'196 lichamen zijn geborgen'

20/07/14 om 12:10 - Bijgewerkt om 12:14

Volgens de Oekraïense reddingsdiensten zijn inmiddels 196 lichamen van de in totaal 298 slachtoffers van rampvlucht MH17 weggehaald. Wie de lichamen heeft geborgen of waar ze naartoe zijn, is niet duidelijk.

'196 lichamen zijn geborgen'

© Belga Image

Volgens NOS-correspondent Gert-Jan Dennekamp, die in Kiev is, was het aanvankelijk de bedoeling dat specialisten dat zouden doen, onder meer uit Nederland. 'Maar blijkbaar zijn burgers en ook mensen van het Oekraïense ministerie van Noodsituaties dat onder leiding van separatisten blijven doen,' zegt Dennekamp.

De separatisten geven aan dat zij tientallen lichamen hebben weggehaald. Die zouden zijn overgebracht naar de stad Donetsk. 'Daar blijven ze tot de komst van deskundigen', zei rebellenvoorman Sergej Kavtaradze.

Koelwagens

Eerder hadden de Oekraïense autoriteiten een akkoord bereikt met de pro-Russische rebellen over het vervoer van de lichamen. Dat maakte de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman bekend.

De opstandelingen zouden Oekraïense onderzoekers toestaan de lichamen van de slachtoffers in koelwagens het gebied uit te halen, onder toeziend oog van OVSE-waarnemers.

Gehinderd

De hulpdiensten zoeken in een groot gebied naar wrakstukken, lichamen, eigendommen van de slachtoffers en naar andere spullen. Ze worden daarbij flink gehinderd door gewapende pro-Russische rebellen, meldt het ministerie voor Burgerbescherming in Kiev.

Het zoekgebied is uitgebreid van 25 naar 34 vierkante kilometer. Ook duikers zijn ingezet, om in een meer te zoeken. Oekraïne heeft ongeveer 380 bergers naar het gebied gestuurd. (Belga/ANP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners