19 toeristen dood na crash luchtballon in Egypte

26/02/13 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

In Egypte is een luchtballon met 20 toeristen aan boord neergestort nabij de zuidelijke stad Luxor. Onder de 19 dodelijke slachtoffers zijn volgens Egypische en internationale media ook twee Belgen.

19 toeristen dood na crash luchtballon in Egypte

© Reuters

In Egypte is een luchtballon met 20 toeristen aan boord neergestort nabij de zuidelijke stad Luxor. Volgens Egyptische en internationale bronnen kwamen 19 inzittenden om het leven. In tegenstelling tot eerdere berichten ziet het er steeds meer naar uit dat er geen Belgen onder de slachtoffers zijn.
Volgens de eerste berichten vloog de luchtballon op een hoogte van circa 300 meter toen hij plots vuur vatte. Daarop deed zich een explosie voor en stortte de luchtballon neer ten westen van de stad Luxor.

Buitenlandse toeristen
'Er waren 20 passagiers aan boord, van wie er 19 zijn omgekomen. Een toerist en de piloot hebben de crash overleefd,' zei lokale verantwoordelijke Ahmed Aboud aan Reuters. De overlevenden sprongen naar verluidt uit de ballon voor die crashte.

Onder de toeristen waren volgens internationale media mensen uit Hong Kong, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Hongarije. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn er geen aanwijzingen dat er Belgen onder de slachtoffers zijn. Dat zegt de FOD Buitenlandse Zaken (BZ), dat zich baseert op verschillende elementen.

Allicht geen Belgen

Zo heeft geen enkele Belgische touroperator melding gemaakt van betrokken klanten. Woordvoerder Joren Vandeweyer: 'Ook volgens onze lokale contacten zijn er geen Belgische slachtoffers. Bovendien stonden er geen Belgen op de passagierslijst.'

Ook is er vanuit de hotels in Luxor nog geen melding geweest van Belgische gasten die niet teruggekeerd zijn. 'Niemand van de Egyptische autoriteiten kan de aanwezigheid van Belgen bevestigen', voegt de woordvoerder toe.

Ten slotte zijn er ook via het callcenter van BZ (tel.nr. 02/501.40.00) 'geen verontrustende elementen' naar boven gekomen. BZ kreeg een twintigtal oproepen van bezorgde familieleden. Maar het ging om mensen die hun familie niet konden bereiken en niet over bijvoorbeeld Belgen die dan een ballonvlucht geboekt hadden.

Buitenlandse Zaken kan dat evenwel nog niet officieel bevestigen. Een Belgische consul is naar Luxor afgereisd. De stad is moeilijk te bereiken omdat het netwerk momenteel overbelast is.

Populair

Luxor ligt op de oostelijke oever van de Nijl en is een van de belangrijkste toeristische plaatsen van Egypte, door zijn vele archeologische sites. Luchtballons zijn een populair vervoersmiddel voor toeristen om sites te bezichtigen.

Lees meer over:

Onze partners