17.500 anti-islambetogers marcheren door Duitse Dresden

'We laten ons niet langer beliegen. Wij zijn het volk' - een actie van het extreemrechtse Pegida tegen islamisering van het Westen bracht 17.500 betogers op de been in het Duitse Dresden. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In het Duitse Dresden bracht de extreemrechtse populistische beweging Pegida een recordaantal betogers op de been. Met meer dan 17.000 zongen ze kerstliederen tegen islamisering.

In het Duitse Dresden weerklonken maandagnacht kerstliederen door de straten, gezongen door -volgens de lokale politie – 17.500 manifestanten. De betoging was de meest recente in een hele reeks die sinds oktober wekelijks tegen islamisering georganiseerd wordt. De Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Westen (Pegida) – een extreemrechtse populistische beweging die een even extreme groei kende sinds de eerste protestactie – vierde er zijn succes.

In dezelfde stad hielden ongeveer 4.500 manifestanten een tegenbetoging, een mars onder de slogan ‘Dresden nazi-vrij’: een waarschuwing, dat er geen ruimte voor racisme of xenofobie is in het land dat de Holocaust in het leven riep.

‘Uitbuiten christelijke traditie’

Toch menen de meeste Pegida-aanhangers dat ze geen nazi’s zijn, maar patriotten die zich zorgen maken om de teloorgang van hun christelijke cultuur en tradities. Ze beschuldigen de mainstream politieke partijen ervan hen verraden te hebben en beweren dat de media leugens verspreiden, zo bericht de Britse krant The Guardian.

Pegida betoogt tegen islamisering van het Westen.
Pegida betoogt tegen islamisering van het Westen.© Reuters

Maar de protestantse bisschop Jochen Bohl, hekelt dat de Pegida – door kerstliedjes te zingen – ‘een christelijk symbool en christelijke traditie uitbuiten voor politieke doeleinden’, zo citeert de Britse krant.

Ook het operahuis Semperoper waar de groep betogers verzamelde, kon de actie niet smaken. De concertzaal reageerde afkerig door de lichten te doven en vlaggen op te hangen met slogans als ‘open uw ogen’, ‘open uw harten’, ‘open deuren’ en ‘menselijke waardigheid is heilig’ – de eerste regel van de grondwet (Die Würde des Menschen ist unantastbar).

Politici van alle belangrijke Duitse partijen reageren ontzet over de opmars van de rechtse nationalisten die hun woede uiten tegen wat ze een falend immigratie- en asielsysteem noemen.

‘Rebellie van beschaafden’

De voormalige Duitse kanselier Gerhard Schröder, een centrumlinkse sociaaldemocraat riep bezorgde burgers op een ‘rebellie van de beschaafden’ te organiseren tegen de xenofobische beweging, omdat ‘dat de soort publieke reactie is die we nu nodig hebben’.

Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde het Duitse volk niet ten prooi te vallen aan ‘xenofobische opruiing’. Andere regeringsleden betreuren volgens The Guardian de nieuwe ‘nazi’s’.

De Pegida-beweging is ontstaan in Dresden, een stad die deel uitmaakte van het communistische Oost-Duitsland tot de val van de Berlijnse muur 25 jaar geleden. Maar het succes van de groep heeft geleid tot het ontstaan van heel wat copycats in westelijke steden, zij het met minder succes.

De kleinere bewegingen die maandag eveneens betogingen in de westelijke steden Bonn, Kassel en Würzburg hielden, konden daar telkens slechts op 200 sympathisanten rekenen. De tegenacties die gelijktijdig over het hele land georganiseerd werden, overschaduwden dat met tot 20.000 deelnemers.

Betogers reageren tegen de actie van het extreemrechtse Pegida in Duitsland.
Betogers reageren tegen de actie van het extreemrechtse Pegida in Duitsland.© Reuters

‘Vluchtelingen zijn welkom’

In München werd met 12.000 manifestanten de grootste tegenactie gelanceerd, onder de slogan ‘maak plaats – vluchtelingen zijn welkom’. ‘We hebben plaats voor mensen met verschillende huidskleur, etnische origine en moedertaal’, sprak burgemeester Dieter Reiter de menigte toe, aldus The Guardian. ‘We hebben ruimte voor alle religies en gelovigen. Voor zij die vrijdag naar de moskee gaan, zij die zaterdag naar de synagoog gaan of zondag naar de kerk, maar ook voor zij die liever thuisblijven.’

Duitsland is een topbestemming geworden voor asielzoekers en is het favoriete land van migranten, na de Verenigde Staten. De instroom van vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan, de Balkan en verschillende Afrikaanse landen tekent lokale overheden, die plaats trachten te maken voor de nieuwkomers in scholen, oude kantoren en legerbarakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content