16 massagraven ontdekt in Irak

04/12/15 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

In Sinjar, Noord-Irak, zijn 16 massagraven ontdekt. Volgens de Verenigde Naties (VN) is de terreurgroep IS verantwoordelijk voor de slachtoffers.

16 massagraven ontdekt in Irak

Sinjar, Irak © AFP

In Sinjar, in het noorden van Irak, zijn zestien massagraven ontdekt. De regio werd pas recent door Koerdische strijders heroverd op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat hebben de Verenigde Naties gezegd.

'Wij hebben informatie ontvangen over zestien massagraven met daarin de lijken van mensen die door ISIL (een acroniem voor IS, nvdr) zijn vermoord', aldus een woordvoerder van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR), Cécile Pouilly, tijdens een persmeeting in Genève. Waar de massagraven precies werden aangetroffen en hoeveel lijken ze bevatten, is niet geweten.

IS verwierf in augustus 2014 de controle over Sinjar, met desastreuze gevolgen voor de plaatselijke Jezidische minderheid die het slachtoffer werd van bloedbaden, ontvoeringen en verkrachtingen. De VN bestempelde die aanvallen als 'een poging tot genocide'. (Belga/AVE)

Onze partners