16-jarige aangeklaagd voor moord tijdens rellen in Londen

In Londen wordt een 16-jarige beschuldigd van moord op een 68-jarige man tijdens de rellen van vorige week.

De politie liet maandagavond weten dat een zestienjarige jongen beschuldigd wordt van de moord op een 68-jarige man in Ealing op 8 augustus. Het gaat om de vijfde dode die in verband wordt gebracht met de rellen die op 6 augustus begonnen.

Moord

De man probeerde een brandend gebouw te blussen maar werd daarin gehinderd door relschoppers. Hij kreeg daarbij slagen op zijn hoofd. Later bezweek hij aan zijn verwondingen. De politie kon vrij snel een 16-jarige verdachte arresteren. Hij wordt nu aangeklaagd voor moord. Zijn moeder wordt ervan beschuldigd het gerechtelijk onderzoek te hinderen.

Avondklok

De Britse regering toont zich hoe langer hoe meer van zijn stoerste kant, ook nu de rellen voorbij zijn. Minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May zei dat de politie bevoegdheden moet krijgen om de avondklok in te stellen. “Volgens de huidige wetgeving kan er geen avondklok ingesteld worden in bepaalde gebieden. Voorts kunnen personen voorwaarden opgelegd krijgen maar voor jongeren onder zestien jaar zijn de mogelijkheden daartoe beperkt”, zo zei May tijdens een toespraak over politiehervormingen.

Superflik

May probeerde ook de groeiende spanningen tussen het politiekorps en de politiek te temperen door categoriek de mogelijkheid uit te sluiten dat een niet-Brit de nieuwe baas van Scotland Yard zou worden. De Britse regering denkt er namelijk aan Bill Bratton, de voormalige Amerikaanse “superflik”, te consulteren over geweld door bendes.

Harde misdaadbestrijder

“Uiteraard zoeken we ook advies in het buitenland en zoals jullie weten zal Bill Bratton ons advies geven over bendegeweld. Ook anderen zullen dat doen. Maar ik geloof er ook absoluut in dat we binnen onze rangen een harde misdaadbestrijder zullen vinden die in staat is Scotland Yard te leiden en de misdaad in onze hoofdstad de kop in te drukken”.

Schade na rellen geraamd op 225 miljoen euro

De rechtstreekse schade van de rellen in Groot-Brittannië, bedraagt meer dan 200 miljoen pond (225 miljoen euro). Dat zegt de Britse federatie van verzekeraars. De omvang van de schade is vergelijkbaar met die van de wekenlange rellen in de Franse banlieues in de herfst van 2005.

Anders dan in Frankrijk, waar duizenden wagens in brand werden gestoken, werden in steden als Londen, Manchester en Birmingham vooral winkeliers getroffen door het geweld.

Handelaars grootste slachtoffer

Volgens een rondvraag van het Britse onderzoekscentrum voor de

detailhandel (CCR) zagen 400 zelfstandige handelaars hoe hun winkel werd aangevallen en geplunderd. Een dertigtal brandde volledig uit. Daarnaast werden nog eens tientallen filialen van grote winkelketens aangevallen.

Een ander onderzoeksinstituut, Local Data Company, schat dat 10

procent van de Britse handelszaken rechtstreeks of onrechtstreeks is getroffen door de nachtelijke rellen.

Noodhulp

De regering heeft voor de getroffen winkeliers 20 miljoen pond (23

miljoen euro) noodhulp vrijgemaakt. Ze heeft de banken ook gevraagd hen uitzonderlijke kredietfaciliteiten toe te staan.

Economische groei

De economische schade kan volgens experts echter verder reiken dan de kleine winkels. CCR vreest dat re rellen zullen wegen op de

consumentenuitgaven. Ze zijn “een nieuwe factor die het gemoed van de consumenten zal beïnvloeden, bovenop het heersende algemene gevoel van bezorgdheid”. Dergelijke evolutie zou ook de economische groei kunnen beïnvloeden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content