150 miljoen euro Europese steun voor slachtoffers Syrië

18/12/13 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:48

'De situatie in Syrië wordt steeds erger, en zal blijven verslechteren', waarschuwt de VN. 10 miljoen mensen hebben hulp nodig. De EU trekt bijna 150 miljoen euro uit.

150 miljoen euro Europese steun voor slachtoffers Syrië

Luchtaanval in Syrië © IMAGEGLOBE

'Het gaat om een van de grootste contracten tussen de EU en de VN-agentschappen', aldus Kristalina Georgieva, de Europees commissaris bevoegd voor humanitaire hulp. 'De situatie in het land wordt steeds erger, en zal blijven verslechteren', waarschuwde Ertharin Cousin, directrice van het Wereldvoedselprogramma. Zij zei dat nu 10 miljoen mensen hulp nodig hebben.

Van het toegekende bedrag gaat 63 miljoen euro naar de UNHCR, bestemd voor de Syrische vluchtelingen in eigen land, maar ook in Libanon, Jordanië, Turkije en Irak - de buurlanden van Syrië die kreunen onder de golven aan vluchtelingen. Er zijn in totaal 2,4 miljoen Syriërs op de vlucht. 61 miljoen gaat naar het Wereldvoedselprogramma, en de resterende 25 miljoen zal Unicef kunnen investeren in vluchtelingenkampen, om er de sanitaire omstandigheden en de toegang tot water te verbeteren.

Barroso: 'Golfstaten kunnen en moeten meer doen'

Georgieva riep de Europese landen op 'de druk op alle strijdende partijen te versterken' om het werk van de humanitaire teams te vereenvoudigen. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maakte duidelijk dat de EU-lidstaten 'niet alle verantwoordelijkheid kunnen dragen'. Hij meent dat de rest van de internationale gemeenschap, waaronder de Golfstaten meer 'kunnen en moeten doen'.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners