150 dorpelingen verdronken tijdens vluchtpoging voor Boko Haram

18/08/15 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:27

150 mensen zijn in Nigeria om het leven gekomen tijdens een wanhoopspoging om een rivier over te steken tijdens een aanval van de terreurgroep Boko Haram.

150 dorpelingen verdronken tijdens vluchtpoging voor Boko Haram

Troepen uit Niger tonen een Boko Haram-vlag in Damasak, Noord-Nigeria © REUTERS

In Nigeria zijn 150 mensen om het leven gekomen door een aanval uitgevoerd door leden van de terreurgroep Boko Haram.

Tientallen gewapende strijders vielen volgens ooggetuigen het dorp Kukuwa-Gari, in de deelstaat Yobé, op motorfietsen binnen. De dorpbewoners probeerden te vluchten, maar tijdens hun wanhoopspoging om een rivier over steken, verdronken ze. De rivier stond immers extra hoog door de zware regenval van de afgelopen dagen.

De aanval vond afgelopen week plaats, meldt het persbureau AFP, maar de overlevende dorpelingen slaagden er nu pas in de media en de autoriteiten in te lichten. Telefoonmasten werden namelijk tijdens vorige aanvallen door Boko Haram verwoest.

Geruchten nieuwe leider

Afgelopen week maakte BBC bekend dat de radicaalislamitische terreurbeweging Boko Haram een leiderswissel zou ondergaan hebben. De Britse omroep citeerde de Tsjadische president Idriss Deby die bekendmaakte dat de nieuwe baas Mahamat Daoud heet. De man zou open staan voor dialoog met de Nigeriaanse overheid.

Daoud zou Abubakar Shekau opvolgen, die al een tijdje niet meer in video's was verschenen, wat de speculaties over zijn dood deed aanwakkeren. Maar enkele dagen na het nieuws, verspreidde Shekau een videoboodschap waarin hij de 'leugens' ontkrachtte.

Shekau staat sinds 2009 aan het hoofd van de bloedige groepering. In zes jaar tijd maakten aanvallen van Boko Haram minstens 20.000 doden en raakten 1,5 miljoen mensen ontheemd. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners