15 buitenlanders opgepakt bij protesten in Turkije

06/06/13 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

De Turkse politie heeft naar aanleiding van de protesten in het land ook 15 buitenlanders opgepakt.

Er wordt hen verweten zich als provocateurs onder de demonstranten te hebben gemengd, zo schrijven verschillende Turkse kranten. Een officiële bevestiging van de arrestaties is er nog niet.

Rond het centrale Taksimplein in Istanbul protesteerden opnieuw tienduizenden mensen tegen premier Tayyip Erdogan en zijn conservatieve islamitische regering.

Diplomatiek paspoort

Over de arrestatie van de buitenlanders circuleren verschillende versies. Volgens de krant Radikal gaat het onder andere om een aantal Erasmus-studenten uit de Europese Unie. De krant Zaman bericht dat de opgepakte buitenlanders afkomstig zijn uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Griekenland. Er werden bij hen onder andere gaspatronen en vuurwerk gevonden. Sommige arrestanten beschikten over een diplomatiek paspoort, luidt het.

In Izmir zijn mensen op straat gekomen om de vrijlating te eisen van 30 personen die 'misleidende' berichten hadden geplaatst op Twitter. Volgens hun familieleden gaat het voornamelijk om jonge twintigers die soms niet meer hebben gedaan dan het plaatsen van enkele tweets met informatie over de precieze locatie van de politie of met meldingen van wegblokkades. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners