14 Saoedische vrouwen opgepakt na trotseren rijverbod

27/10/13 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

De Saoedische autoriteiten hebben 14 vrouwen opgepakt omdat ze uit protest tegen het rijverbod achter het stuur van een auto hadden plaatsgenomen.

14 Saoedische vrouwen opgepakt na trotseren rijverbod

Saoedische vrouwen trotseren het rijverbod © IMAGEGLOBE

De Saoedische autoriteiten hebben zaterdag veertien vrouwen opgepakt omdat ze ostentatief achter het stuur gekropen waren, iets wat verboden is in het aartsconservatieve koninkrijk. Dat meldt de krant al-Madina.

In verschillende steden voerden vrouwen actie tegen het verbod op rijden door zelf achter het stuur te kruipen. In de hoofdstad Riyad, de westelijke steden Jeddah en Mekka, en in de Oostelijke Provincie reden vrouwen met de wagen, zo was te zien op Youtube.

Op Twitter lieten de organisatoren weten dat ze hun acties zullen voortzetten. In Saoedi-Arabië is het officieel niet verboden voor vrouwen om te rijden, maar er worden geen rijbewijzen uitgevaardigd.

Verontwaardiging

De conservatieve islamitische clerus heeft zich al uitgesproken tegen elke versoepeling van het rijverbod voor vrouwen. In Saoedi-Arabië is de staatsreligie het wahabisme, een bijzonder dogmatische variant van de soennitische islam. Een Saoedische geestelijke veroorzaakte onlangs nog verontwaardiging met zijn stelling, dat autorijden nefast is voor de gezondheid van de eierstokken. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners